Sorodne objave

 

Današnjega sprejema pri vodstvu policije sta se udeležila policist Darko Pavlič iz Postaje letališke policije Brnik in Drago Buček iz Policijske postaje Gornji Petrovci, policist Drago Butara iz Policijske postaje Krško je svojo odsotnost upravičil. Policista je sprejel pomočnik generalnega direktorja policije Jože Senica, ki se je policistoma zahvalil za odlično opravljeno delo. Delovno srečanje je vodil Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije.

 20220824 093837

Z leve: Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije, Drago Buček iz Policijske postaje Gornji Petrovci, Darko Pavlič iz Postaje letališke policije Brnik in pomočnik generalnega direktorja policije Jože Senica

Slovenska policija je namreč od 17. julija do 18. avgusta 2022 na delo na Hrvaško napotila tri slovenske policiste, ki so na vrhuncu turistične sezone službovali na območju istarske, primorsko - goranske in ličko - senjske policijske uprave, kjer so delali skupaj s hrvaškimi policisti. Na Hrvaškem so tako en mesec delali na Policijski postaji Pula Darko Pavlič, na Policijski postaji Krk Drago Butara ter na Policijski postaji Novalja Drago Buček.

Hrvaška policija že več let v času poletne turistične sezone na nekatere svoje turistične destinacije povabi predstavnike policij tistih držav EU in tretjih držav, katerih državljani predstavljajo visok delež tujih turistov. Slovenska policija se je za tak način sodelovanja prvič odločila v letu 2011 v okviru projekta Varna turistična sezona, ki se na Hrvaškem izvaja že 17. leto zapored. V letošnjem projektu je sodelovalo 100 tujih policistov iz 20 različnih policijskih organizacij in 18 držav.

20220824 090827

Slovenski policisti so nudili pomoč tako hrvaškim policistom, ki so imeli postopke s slovenskimi državljani, kot tudi slovenskim državljanom, ki so se znašli v postopku. Takšna oblika pomoči se je ponovno izkazala kot izjemno uspešna in koristna tako za naše državljane, ki počitnikujejo na Hrvaškem, za hrvaške policiste, ki jim slovenski nudijo pomoč pri premoščanju jezikovnih ovir in izmenjavi informacij s slovensko policijo, kot tudi za slovenske policiste, ki se vsakič domov vrnejo z novimi delovnimi in strokovnimi izkušnjami.

Slovenski policisti so bili angažirani predvsem na področju splošnih policijskih nalog, povezanih z zagotavljanjem javnega reda in miru, nadzorom cestnega prometa, obravnavo kaznivih dejanj idr. Slovenske turiste so seznanjali s preventivnimi nasveti, kako poskrbeti za varnost svojega premoženja tudi v času dopusta. Policisti so bili večkrat vključeni v preventivne aktivnosti na t. i. informacijskih točkah. Predvsem slovenski državljani so se v postopkih ob prisotnosti slovenskega policista počutili varneje. Kot so ob vrnitvi dejali policisti, so imeli veliko dela, njihova prisotnost na Hrvaškem pa se je izkazala kot pozitivna.

Policist, napoten na Policijsko postajo Krk, je posredoval informacijo o možni lokaciji ukradenega avtomobila v Brežicah našemu policistu na Policijski postaji Pula. Vozilo je bilo izsledeno v avtomehanični delavnici na območju Umaga. Posebej pa je izstopal primer, ki ga je obravnavala na Policijska postaja Pag. Gre za primer slovenskega državljana, ki je na svojem Facebook profilu objavil, da bo storil samomor, njegova lokacija pa ni bila takoj znana. Posebna zahvala gre policistu Dragu Bučku iz Policijske postaje Gornji Petrovci, ki je delal na Pagu in hrvaškemu policistu Tomislavu Ninkoviću iz Policijske postaje Zadar, ki sta se aktivno angažirala. Na podlagi informacij, neposredno pridobljenih iz Slovenije, so hrvaški policisti osebo izsledili in s tem preprečili najhujše.