Sorodne objave

Projekt Varno poletje 5. september 2022
 

Bliža se začetek šolskega leta, ko se bodo v šolske klopi znova vrnili naši najmlajši, nekateri pa se bodo na šolsko pot podali prvič. Da bi bila njihova pot v šolo in domov varna, bomo policisti med 29. avgustom in 9. septembrom 2022 z različnimi aktivnostmi skrbeli za varnost otrok. Ob tem pozivamo: starši, pripravite svoje otroke za udeležbo v prometu; vozniki, pazite nanje!

Nekatere aktivnosti, v katere bodo vključene različne službe in organizacije, potekajo že pred začetkom šolskega leta, intenzivneje v prvih dneh pouka in nato še preko celega šolskega leta.

20220825 161441

Pred začetkom pouka preverjamo prometno signalizacijo

V tednu pred začetkom šolskega leta bomo policisti pregledali prometno signalizacijo na cestnih povezavah v bližini šol in na šolskih poteh in v primeru nepravilnosti o tem obvestili vzdrževalce cest. Z vodstvi nekaterih šol bomo skupaj pregledali načrte varnih poti v šolo in preverili, ali so upoštevane morebitne spremembe, rekonstrukcije ali zapore posameznih cest. Z lokalnimi skupnostmi in organizacijami, kot so avto-moto društva, združenje šoferjev in avtomehanikov, sveti za preventivno in vzgojo v cestnem prometu itd., pa bomo skupaj preverili možnosti varovanja otrok, zlasti v prvih dneh šole.

V prvih šolskih dneh bomo policisti obiskali šole

V prvih šolskih dneh bomo policisti obiskali nekatere osnovne šole in skupaj z ravnatelji ter mentorji prometne vzgoje na roditeljskih sestankih starše prvošolčkov seznanili z nevarnostmi, ki na cesti prežijo na najmlajše, jim svetovali, kako naj poskrbijo za varnost otrok v cestnem prometu in kakšne dolžnosti imajo kot starši z vidika varnosti cestnega prometa. Tudi za otroke bomo ponekod pripravili krajša predavanja o prometni varnosti ter jim tako pokazali, kako naj se varno vključujejo v cestni promet, bodisi kot pešci, kolesarji, vozniki e-skirojev ali vozniki mopedov.

V bližini šolskih poti bomo nadzirali hitrost in tako umirjali promet

Med 29. avgustom in 9. septembrom bomo v okolici šol izvajali poostren nadzor prometa, ko bomo predvsem preverjali, ali vozniki vozijo prehitro, in na ta način umirjali promet na izpostavljenih mestih, kjer bi lahko prišlo do nevarnih situacij. Umirjanje prometa je še posebej pomembno v prvih dneh pouka, ko otroci prihajajo v šolo in se vračajo domov še povsem razigrani ter pod vtisom počitniških doživetij. V tem času bomo preverjali tudi:

 • ali otroci nosijo rumene rutice in odsevna telesa,
 • ali so kolesa, e-skiroji in mopedi, s katerimi se vozijo otroci in mladoletniki, ustrezno opremljeni in tehnično brezhibni ter ali otroci pri vožnji uporabljajo čelado,
 • ali starši pri prevozu otrok (pravilno) uporabljajo ustrezne zadrževalne sisteme,
 • izvedli bomo tudi več poostrenih nadzorov tehnične urejenosti avtobusov in drugih vozil, s katerimi se prevažajo otroci v šolo.

Pri otrocih na e-skirojih in kolesih bomo preverjali, ali imajo pri sebi kolesarsko izkaznico

Vožnja e-skiroja je s spremembo zakonodaje dovoljena otrokom od 12. leta starosti dalje, otroci med 12. in 14. letom, ki vozijo e-skiro, morajo imeti pri sebi tudi kolesarsko izkaznico. Tudi pri mlajših kolesarjih bomo na primeren način preverjali prisotnost kolesarske izkaznice, saj se tako krepi pomen opravljenega kolesarskega izpita in odgovornega ravnanja otrok v cestnem prometu.

Pri vožnji e-skiroja je uporaba čelade obvezna do 18. leta starosti.

Tudi čez leto ne smemo pozabiti na naše najmlajše

Tudi kasneje bomo policisti aktivni, saj bomo vse leto izvajali tako preventivne kot represivne aktivnosti, katerih namen je varovanje otrok na poti v šolo in iz nje, pripravili bomo več poostrenih nadzorov tehnične brezhibnosti vozil, s katerimi se opravlja organiziran prevoz otrok v šolo in iz nje, preverjali psihofizično stanje voznikov, ki prevažajo otroke na izlete itd.

7638438

Starši, pripravite otroke na udeležbo v prometu

Staršem svetujemo, da v dneh pred začetkom šole in tudi v prvih šolskih dneh čim več časa namenite prometno-varnostni vzgoji otrok. Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.

Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih. Pri tem ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom. Zato se tudi sami vedno pripnite.

Vozniki, v bližini vrtcev in šol počasi in previdno!

Kot udeleženci v prometu bodite na otroke in njihovo nepredvidljivost še posebej pozorni. V bližini vrtcev, šol in šolskih poti zmanjšajte hitrost in prilagodite način svoje vožnje. Prav tako vozite previdneje v bližini krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. v bližini igrišč, na ulicah, na parkiriščih ...).

Najpomembnejša pravila, ki jih morajo otroci poznati za varno pot v šolo in domov

 • Cesto lahko prečkajo samo na prehodu za pešce in pri zeleni luči na semaforju za pešce v primeru semaforiziranih prehodov.
 • Na svoji poti naj uporabljajo šolske poti z označenimi ali semaforiziranimi prehodi za pešce, nadhodi oziroma podhodi.
 • Pred prečkanjem ceste se morajo prepričati, ali imajo prosto pot (pogled na levo, desno in še enkrat levo).
 • Pravilno morajo hoditi po pločniku ali ob pravilni strani roba ceste, kjer ni pločnika. Ne smejo nenadoma stopiti na cesto.
 • Pri hoji naj bodo opremljeni s kresničko, odsevnim trakom ali drugim odsevnim telesom oz. nalepko.
 • Za vožnjo s kolesom naj uporabljajo kolesarsko stezo. Kolo naj vozijo počasi in previdno, s kolesarskim izpitom in na pravilno opremljenem kolesu.
 • Uporabljati morajo zaščitno kolesarsko čelado. To pa velja za vse voznike in potnike na kolesu, do dopolnjenega 18. leta starosti, tudi za voznike e-skirojev.

 

Povezane vsebine

Nasveti policistov za varnejšo pot v šolo in domov

Prometna varnost – preventivni nasveti policije