Sorodne objave

 

V okviru mednarodnega združenja specialnih enot Atlas v Sloveniji trenutno poteka delavnica, ki se je v dveh različnih sklopih poleg pripadnikov slovenske policijske specialne enote udeležujejo še policisti specialnih enot iz 21 držav, in sicer iz Nemčije, Romunije, Latvije, Danske, Francije, Finske, Bolgarije, Islandije, Poljske, Portugalske, Belgije, Slovaške, Malte, Hrvaške, Madžarske, Luksemburga, Italije, Litve, Irske, Češke in Švedske.

Delavnica je namenjena inštruktorjem s področja alpinizma in jamarstva ter inštruktorjem vdiralstva, namen delavnice pa je vzpostaviti skupne standarde pri delu na visokih zgradbah oz. vstopu v stavbe na višinah.

IMG 0804

Video: Usposabljane pripadnikov specialnih enot v okviru združenja Atlas

Ob pomoči strokovnjakov iz Specialne enote slovenske policije, avstrijske enote Cobra, švicarske specialne enote SIU ter NATO-vega centra odličnosti za gorsko bojevanje, se policijski specialci urijo v urbanem spuščanju in operacijah na višini ali v globini, pri izvajanju vdorov skozi okno na višini, varni uporabi osebne varovalne opreme itd. Pri izvedbi delavnic sodelujejo še pripadniki Enote za specialno delovanje Slovenske vojske, Gasilske brigade Ljubljana in osem svetovnih proizvajalcev namenske opreme.

Screenshot 20221019 150136 Viber

"V okviru Atlasa imamo dve vrsti sodelovanj, eno so t. i. ad hoc delavnice, kot je recimo ta, ki vam jo danes predstavljamo, drugo pa so redna sodelovanja po posameznih področjih dela (npr. za vstop v objekte, za prestrezanje plovil na morju, za delo na prevoznih sredstvih, za posredovanje na letalih itd.). Za zdaj še nismo prejeli zaprosila za pomoč v tujini, imamo pa urejene bilateralne sporazume s sosednjimi državami, če bi se pojavila potreba po morebitnem posredovanju. Smo pa znotraj Atlasa že večkrat sodelovali, pri čemer pa ni šlo za neposredno operativno posredovanje, temveč bolj za izmenjavo tehnike in izkušenj," je dejal vodja usposabljanja iz slovenske policijske specialne enote.

Screenshot 20221019 150204 Viber

Svoje videnje usposabljanja sta z nami delila tudi pripadnika dveh tujih specialnih enot. "Takšna mednarodna srečanja so odlična priložnost za izmenjavo izkušenj in dobrih praks s kolegi iz drugih držav. Tako lahko vidimo, kako oni rešujejo določene izzive, se drug od drugega učimo in prilagajamo svoje postopke," je povedal eden izmed udeležencev usposabljanja. "Vsaka stavba je drugačna, vsaka vrata in vsako okno so različni, zato je urjenje v različnih tehnikah izjemno koristno," je še dodal.

Screenshot 20221019 150148 Viber

"Urimo se predvsem v tem, kako vstopiti v stavbo v nekem urbanem okolju, kako uporabljati različno opremo in tehnike, ki jih je veliko," je dejal drugi pripadnik specialne enote iz tujine. Na vprašanje, ali njegovi svojci vedo, kakšen poklic opravlja, pa je dejal: "Najožji sorodniki in prijatelji vedo, takšne reči težko skriješ. Seveda pa ne razlagamo neznancem, s čim se ukvarjamo, zaradi varnosti je vseeno bolje nekatere stvari ohraniti zase," je dejal.

Screenshot 20221019 150105 Viber

Predstavnik vojske je izpostavil dobro sodelovanje s slovensko policijo: "Delamo sicer na različnih področjih, a so nekatera urjenja podobna, zato se velikokrat skupaj izobražujemo in usposabljamo, kar je zelo pozitivno za izmenjavo izkušenj."

Delavnica poteka v dveh skupinah, prva je usposabljanje opravljala pretekli teden, druga skupina pripadnikov specialnih enot pa se uri ta teden. V dveh tednih bo usposabljanje, ki sicer poteka na območju Slovenske vojske v Škriljah pri Kočevski reki, skupno opravilo okoli štirideset pripadnikov specialnih enot.