Sorodne objave

 

Policija je te dni med prebivalci zaznala povečano število lažnih elektronskih sporočil, ki jih pošiljajo spletni goljufi in v katerih se predstavijo kot Finančna uprava RS (FURS).

V sporočilih navajajo, da je prejemnik sporočila upravičen do vračila davka, kar pa seveda ne drži.

Zajeta slika e davki

Na fotografiji je primer takšnega lažnega zlonamernega sporočila, poslanega z namenom t. i. ribarjenja (pridobivanja podatkov), saj je v njem priložena povezava na stran, ki je samo videti kot stran FURS-a, v resnici pa so jo postavili spletni goljufi. 

Pozor, goljufi lahko vstopijo v vašo spletno banko in vas okradejo!

Če prejemnik v spletno stran vnese svojo davčno številko, telefonsko številko in v nadaljevanju enkratno geslo za dostop do spletne banke, lahko te podatke spletni goljufi uporabijo za vstop v njegovo spletno banko in mu ukradejo denarna sredstva. Ta sredstva nato običajno nakažejo na transakcijske račune, odprte v tujini.

Policisti svetujemo: ne odpirajte povezav v takšnih sporočilih in v nobenem primeru ne vnašajte svojih podatkov

Uporabnike zato pozivamo, naj bodo zelo pozorni na tovrstna elektronska sporočila, naj nanje nikakor ne odgovarjajo in ne klikajo na priložene povezave. Nikakor ne smejo vnašati svojih podatkov, prejeto elektronsko pošto morajo izbrisati, pošiljatelja pa dodati na t. i. listo nezaželene pošte oziroma ga blokirati.

V primeru oškodovanja zadevo prijavite policiji

Če pa je že prišlo do finančnih transakcij, pa v policiji predlagamo, da zadevo prijavite osebno v najbližji policijski enoti ali prek spletne prijave kaznivega dejanja: Vloga za naznanilo kaznivega dejanja policiji

Povezane vsebine

Sedem vrst spletnih finančnih prevar, ki jim uporabniki najpogosteje nasedejo