Sorodne objave

 

Slovenska policija v teh dneh gosti skupščino strateškega sveta Railpola, evropskega združenja policij, ki skrbijo za varnost na železnicah. Dvodnevnega dogodka, ki se je začel včeraj, 23. novembra 2022, se udeležuje 27 članov iz 15 evropskih držav.

20221123 090300

Tokratno zasedanje Railpolove skupščine strateškega sveta poteka v Ljubljani, pod sloganom: Railpol je na pravi poti! (v ang. Railpol is on the right track!). Udeleženci so iz Avstrije, Belgije, Bolgarije, Češke, Francije, Grčije, Italije, Latvije, Nemčije, Nizozemske, Portugalske, Romunije, Slovenije, Španije in Švice.

Po včerajšnjem odprtju dogodka in uvodnih besedah predsednika združenja Railpol Berta Westlanda je prisotne nagovoril pomočnik generalnega direktorja policije Jože Senica. Pohvalil je odlično sodelovanje v dobrih treh letih slovenskega članstva, ki se izraža tudi skozi rezultate koordiniranih poostrenih nadzorov (kot na primer 24-Blue Rail Action Days, Rail Action Week itd.) na različnih področjih našega dela: javni red, kriminaliteta, boj proti terorizmu idr. Vse svoje aktivnosti usklajujemo in izvajamo skupaj s Slovenskimi železnicami, s katerimi imamo podpisan tudi poseben sporazum o sodelovanju.

20221123 090926

Kot je v nagovoru poudaril Senica, je eno od področij, ki mu v skupnem poslanstvu posvečamo veliko pozornosti, in za obvladovanje katerega je še posebej pomembno mednarodno sodelovanje, zagotovo področje nezakonitih migracij. "Slovenija velja za izrazito tranzitno državo, zato je še toliko bolj nujno povezovanje tako s sosednjimi državami kot ostalimi članicami, ki so morda ciljne države," je dejal.

"Ne gre pa zanemariti še ene pomembne teme, ki kot globalna grožnja vpliva na širša področja družbenega življenja po vsej Evropi in pri nas. Gre za vojno v Ukrajini, ki odpira tako humanitarno kot varnostno vprašanje. In zagotovo bo imel pri zagotavljanju varnosti v regiji in širše izjemno pomembno vlogo tudi Railpol," je še izpostavil Senica. To združenje je po njegovih besedah namreč strateški, povezovalni člen, ki omogoča izmenjavo ključnih informacij med partnerskimi državami, oblikovanje in izmenjavo dobrih praks, pripravo priročnikov in strokovnih smernic, da bomo morda na neki točki lahko tudi poenotili določene oblike našega dela.

Dopoldanski del prvega dne skupščine sta zaokrožili predstavitvi Dore Mezek-Kukec, predstavnice Slovenskih železnic, in Andreja Doberška, inšpektorja iz Sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Novo mesto ter obenem člana Railpolove delovne skupine Kriminal in ilegalne migracije. Udeleženci so se nato seznanili s predstavitvami aktivnosti še ostalih delovnih skupin in raziskovalno dejavnostjo na področju varnosti na železniškem območju. V nadaljevanju pa so med drugim glasovali o predlogu za novo članstvo Kanade in Poljske, obravnavali načrt aktivnosti za naslednje leto ter Railpolovo strategijo delovanja 2023–2026 in napovedali naslednje zasedanje strateškega sveta, ki ga bo spomladi naslednje leto gostila Avstrija.

Railpol logo

Slovenska policija ima predstavnike v kar štirih operativnih delovnih skupinah

Skupščina strateškega sveta je najvišji organ združenja, ki sprejema strateške odločitve o delovanju Railpola. Operativni del združenja predstavljajo aktivnosti petih delovnih skupin; Slovenija ima predstavnike v kar štirih, in sicer v delovnih skupinah Kriminal in ilegalne migracije, Protiterorizem, Javni red in Železniške nesreče. Vodenje združenja bodo nizozemski kolegi s 1. januarjem 2023  predali predstavnikom Francije. Predstavnik slovenske policije v strateškem svetu je Alojz Sladič, vodja Oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi.

Povezane vsebine

RAILPOL