Sorodne objave

 

Sneg je v zadnjem obdobju že dodobra pobelil vrhove, zima pa je letos v gorah tudi že pokazala zobe. V začetku decembra je pod Turskim žlebom plaz odnesel dva planinca, ki sta bila huje poškodovana. Plaz se je sprožil kljub temu, da je bila stopnja nevarnosti snežnih plazov majhna.

Letalska policijska enota je zato že začela s treningi iskanja zasutih v snežnih plazovih z uporabo helikopterske plazovne žolne. Gre za napravo, ki je izjemen pripomoček, vendar koristen samo v primeru, če plazovno žolno uporablja tudi zasuti v plazu.

Video VKraljestvuGoraBoditePrevidni izrez

Plazovna žolna vam lahko reši življenje. Iti v gore pozimi brez plazovne žolne je zato enako kot voziti brez varnostnega pasu. Oglejte si video z naslovom V kraljestvu gora bodite previdni

S plazovno žolno se lahko hitro in natančno določi mesto zasutega v snežnem plazu

Plazovna žolna predstavlja vir elektromagnetnih valov, ki lahko hitro in natančno določi mesto zasutega v plazu in mu s tem reši življenje. Obešena je pod helikopter, ki po določeni mreži preleti plazovino in išče signale plazovnih žoln, ujetih v plazu. Naprava se uporablja na dveh novih policijskih helikopterjih AW 169, ki sta se z večjo hitrostjo leta in veliko razpoložljivo močjo zmožna hitro odzivati na vsakršne, tudi tovrstne intervencije, pri katerih imata ključno vlogo predvsem čas in razpoložljiva tehnologija.

IMG 34c78aebb6b8baebf9d264749367236b V

Pri reševanju zasutih je najbolj kritičnih prvih 18 minut

Statistika zasutih v snežnih plazovih kaže, da kar 52 odstotkov popolnoma zasutih v plazovih umre. Koga najdejo v prvih 18 minutah po zasutju, ima 90-odstotno možnost, da preživi, po tem času pa možnost preživetja drastično upade. Ob predpostavki, da je večina zasutih v plazovih tudi poškodovanih, je zato še toliko bolj nujno troje:

  • da so reševalne ekipe čim prej na kraju,
  • da se čim prej začne z iskanjem ter reševanjem in
  • da so pohodniki in smučarji na plazovitih območjih opremljeni vsak s svojo plazovno žolno, ki je del plazovnega trojčka.

IMG 20221213 WA0018

Plazovni trojček – obvezna oprema vsakega posameznika, ki se pozimi odpravlja na plazovito območje

Plazovni trojček sestavljajo plazovna žolna, lopata in sonda.

Komplet je kot varnostni pas v avtomobilu. Žolno nosimo na telesu in čim globlje pod slojem oblek, sicer jo plaz zlahka odtrga. Pomembno jo je tudi znati uporabljati, da bo, če bo treba, v realni situaciji takoj pripravljena na uporabo. K plazovni žolni sodi še sonda, s katero se s tipanjem ugotavlja, kaj se skriva pod površjem, in lopata, s katero se izkoplje zasutega in preverja stabilnost snežne odeje.

IMG 69c11c60e5495c5a049d74cabd7fef76 V

Plazovna žolna je obešena pod helikopter, ki po določeni mreži preleti plazovino in išče signale plazovnih žoln, ujetih v plazu.

Na ture v zimskih razmerah se je treba dobro pripraviti!

Upoštevajte naslednje nasvete:

  • pred turo preverite vremenske razmere pri zanesljivih virih in neposredno na kraju,
  • imeti morate zimsko opremo ter jo znati uporabljati,
  • znati pa se morate tudi ustaviti, preden pride do nevarnih ali potencialno nevarnih situacij.

Povezane vsebine

Plazovna žolna vam lahko reši življenje