Sorodne objave

 

V schengensko območje smo 1. januarja 2023 sprejeli sosednjo državo Hrvaško. Ob tej priložnosti sta se ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav udeležila slovesnega dogodka na mejnem prehodu Obrežje–Bregana. Ministrica, ki se je ob tej priložnosti sestala s hrvaškim ministrom za notranje zadeve dr. Davorjem Božinovićem, je poudarila, da smo "priča zgodovinskemu dogodku za Hrvaško".

20221231 235926

S kolegom ministrom sta z dvigom zapornic na mejnem prehodu in prižigom zelene luči na semaforju, ki dovoljuje prehod meje, simbolično oznanila vstop Hrvaške v schengensko območje. "Gre za dogodek, na katerega smo se na obeh straneh meje dolgo pripravljali," je dejala ministrica in ob tem poudarila, da bo slovenska policija glede na pripravljeno strategijo dela še naprej zagotavljala visoko raven varnosti.

Hrvaška je tako 1. januarja 2023 postala polnopravna članica schengenskega območja. S tem datumom je odpravljen nadzor na njenih notranjih kopenskih in pomorskih mejah, 26. marca 2023 sledi še odprava nadzora na notranjih zračnih mejah.

Ministrica je ob tem spomnila na nedavno 15-letnico vstopa Slovenije v schengensko območje, ki smo jo obeležili 21. decembra 2022. V tem obdobju "smo dodobra spoznali prednosti in koristi ene največjih pridobitev Evropske unije." Te bodo zagotovo najbolj občutili obmejni prebivalci, saj bo po ukinitvi mejne kontrole z veljavnim potovalnim dokumentom možno prehajanje meje na vseh mestih. Prav tako bo bistveno olajšana vsakršna komunikacija čez državno mejo, s tem pa tudi krepitev sodelovanja. Olajšano bo dnevno migriranje delavcev preko schengenskih notranjih meja. Obmejna območja z obeh strani meje bodo lahko lažje usklajevala in koordinirala različne čezmejne projekte. Ugodni pa bodo tudi učinki na gospodarstvo in turizem, saj bo olajšan transport čez mejo, tudi dolgih čakalnih vrst in prometnih zamaškov, ki povzročajo veliko obremenitev za okolje, v poletnih mesecih ne bo več.

20230101 002857

Spremembe pri prehajanju meje med Slovenijo in Hrvaško po 1. januarju 2023

Z vstopom Hrvaške v schengensko območje se je spremenil tudi režim prehajanja meje med Slovenijo in Hrvaško. Na kopenski slovensko-hrvaški meji se je prenehala izvajati mejna kontrola, preko mejnih prehodov je omogočen prost pretok prometa. To pomeni, da bodo lahko vsi potniki, ki izpolnjujejo pogoje (imajo veljavni osebni dokument za prehod meje), mejo med državama prestopili kjer koli.

Na vseh kopenskih mejnih prehodih s Hrvaško se vzpostavlja začasni prometni režim, ki bo omogočal varno in čim bolj tekoče prečkanje meje, ne da bi se bilo treba pri tem ustaviti. Vsi udeleženci v cestnem prometu naj zato upoštevajo postavljeno začasno prometno signalizacijo in naj bodo še posebej previdni pri vožnji na območjih nekdanjih mejnih prehodov.

20230101 000031 intro

Policija bo še naprej zagotavljala visoko stopnjo varnosti

Slovenska policija se je na vstop Hrvaške v schengensko območje pripravljala že dalj časa na strateški in taktični ravni. Policija je sprejela strategijo dela, ki opredeljuje tudi način izvajanja izravnalnih ukrepov na notranjih mejah z vsemi sosednjimi državami in izvajanje zakonodaje EU na notranjih mejah. Namen pa je še naprej zagotavljati visoko raven varnosti.

Policisti se s 1. januarjem umikajo z mejnih prehodov, večinoma bodo razporejeni v enote za izravnalne ukrepe, ki bodo delovale na območju celotne države. Posebni poudarek bo na delovanju mobilnih policijskih enot na pomembnejših cestnih povezavah, železniških in avtobusnih postajah ter drugih mestih, za katera se bo na podlagi analiz tveganja in ocen ranljivosti pokazalo, da predstavljajo tveganje za nezakonite migracije, čezmejno kriminaliteto in podobno.

Policisti sicer ostajajo tudi na obmejnem območju, še naprej pa bodo delovale tudi mešane slovensko-hrvaške patrulje. Tudi objekti na meji, potrebni za izvajanje vseh predvidenih ukrepov, bodo ostali v upravljanju Policije. Ostali objekti pa se bodo ponudili v uporabo drugim uporabnikom ali se bodo odstranili.

Slovenska policija sicer vseskozi spremlja in analizira razmere na meji s Hrvaško, pa tudi širše na območju Zahodnega Balkana, ki neposredno vpliva na razmere na naši meji. Vsi ukrepi policije so in bodo tudi po vstopu Hrvaške v schengensko območje prilagojeni varnostnim razmeram s ciljem zagotavljanja varnosti Slovenije in preprečevanju nezakonitih migracij, vključno z vsemi možnimi ukrepi, ki jih dopuščajo schengenska pravila.

Slovenija je odločena in polno angažirana članica schengenskega območja in bo še naprej izpolnjevala vse svoje zaveze. Zavedamo se namreč, da je varnost izjemno pomembna vrednota tako za Slovenijo kot celotno EU.

Povezane vsebine

Mineva 15 let od vstopa Slovenije v schengensko območje