Sorodne objave

 

Med enotedensko nacionalno preventivno akcijo, v kateri sta Agencija za varnost prometa in Policija ozaveščali o nevarnosti rabe mobilnih telefonov v prometu, so policisti ugotovili 1.415 kršitev. To je bila prva letošnja nacionalna preventivna akcija, ki jo bosta Agencija in Policija ponovili med 9. in 15. oktobrom 2023.

Sporočilo akcije voznikom, ki naj velja tudi po njenem zaključku, je, naj pri udeležbi v prometu ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS sporočilo.

mobilni telefon voznjag44447ae2d 1280

Od 9. do 15. januarja 2023 so policisti poostreno nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Od 1.415 kršitev so policisti v 46 primerih izrekli opozorilo. Pozornost policije je bila usmerjena v sočasno uporabo telefona pri udeležbi v prometu, pri čemer so bili pozorni tako na prekrške voznikov kot tudi drugih prometnih udeležencev. Mobilni telefoni so namreč nevarni tudi v rokah kolesarjev, voznikov e-skirojev in pešcev, ki s tem ogrožajo lastno varnost in varnost drugih. Pravočasnost in ustreznost reakcij pešcev je lahko ob uporabi mobilnih telefonov in pregledovanju družbenih omrežij zmanjšana tudi do 60 odstotkov.

Povezane vsebine

Poostren nadzor nad telefoniranjem med vožnjo. Toda pozor, tudi upravljanje s klimo ali radiem odvrača pozornost voznikov!