Sorodne objave

 

Skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa (AVP) bomo v ponedeljek, 9. januarja 2023, zagnali prvo letošnjo preventivno akcijo z naslovom Varno brez telefona v prometu. Potekala bo do 15. januarja.

Ob tem pa opozarjamo tudi na druge motilce pozornosti, kot so upravljanje s klimo, radiem in navigacijo v vozilu. Vožnja je namreč opravilo, pri katerem bi morali biti povsem zbrani.

AVP mobilni telefon1

Mobilni telefoni so zadnje desetletje eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu, ki dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč. Vozniki ob uporabi mobilnih telefonov pogosto povzročajo tudi zastoje v prometu. Oglejte si video: Motilci pozornosti – branje in pošiljanje sporočila med vožnjo

Med akcijo bomo policisti še povečali nadzor nad vozniki, pa tudi drugimi udeleženci v prometu

V času akcije bomo policisti nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno ali slušno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Poleg tega bomo pozorni tudi na druge prekrške, predvsem tiste, povezane z izpostavljenimi udeleženci v prometu: pešci, kolesarji, vozniki e-skirojev.

Kajti čeprav med kršitelji prevladujejo vozniki osebnih vozil, vse več kršitev povzročijo vozniki e-skirojev in kolesarji. Nemalokrat pa vidimo tudi zamišljene pešce, kako s pogledom v mobilni telefon stopijo na prehod ali kolesarsko stezo, ne da bi preverili, ali je to varno.

AVP Krsitve mobitel 2011 2022

Ugotovljene kršitve 35. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (prepoved uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila)

Povečan nadzor, strožje kazni in ozaveščanje prispevali k zmanjševanju števila kršitev

V letu 2022 je policija ugotovila 25.670 kršitev po 35. členu Zakona o pravilih cestnega prometa, ki prepoveduje uporabo naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. V letu pred tem je bilo takšnih kršitev kar 33.297 oziroma za skoraj četrtino več. Trend upada je mogoče pripisati poostreni zakonodaji, nadzoru policije in ozaveščanju agencije skozi vse leto.

Kakšne so kazni za kršitelje?

Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je za voznike motornih vozil predpisana kazen 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), pa kazen za uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Videoizrez nastavljanje klime motilec pozornosti

Terenski eksperiment je pokazal, da vozniki pri nastavljanju klime gledajo manj kot polovico časa na cesto. Oglejte si video: Motilci pozornost – klima

Kolikokrat med vožnjo prestavite frekvenco na radiu ali nastavljate klimo?

Poleg uporabe telefona (prostoročne ali običajne) se je za zelo problematično po nedavnih raziskavah izkazalo tudi nastavljanje klimatskega sistema, tempomata, navigacije in radia. Gre za motnje, ki jih vozniki opravljajo skoraj nezavedno, čeprav bi lahko njihovo uporabo brez težav preložili na kasnejši čas.

Kot je pokazala raziskava o vplivih na kognitivne sposobnosti voznika, ki jo je AVP izvedla skupaj s Fakulteto za logistiko, je z vidika odvrnjene pozornosti najbolj problematična uporaba mobilnega telefona (branje in pošiljanje SMS-sporočila, ogled posnetka) ter nastavljanje sistemov znotraj avtomobila, kjer prednjačita radio in navigacijski sistem.

 Videoizrez nastavljanje radia motilec pozornosti

Pri upravljanju radia je pogled voznikov skozi vetrobransko steklo na cesto usmerjen samo tretjino časa! Oglejte si video: Motilci pozornost – radio

Podrobnejši statistični podatki in več informacij o terenskem eksperimentu dr. Tine Cvahte Ojsteršek s Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru so objavljeni v sporočilu Javne agencije RS za varnost prometa: Ne le mobilni telefoni, tudi upravljanje s sistemi v vozilu odvrača pozornost v prometu

Povezane vsebine

Kadar voziš, ne uporabljaj telefona!