Sorodne objave

 

Za policijskega atašeja v Italiji odhaja Roman Čoh, policijski svetnik v Sektorju za mednarodne policijske operacije na Generalni policijski upravi. Pred odhodom ga je danes, 25. januarja 2023, sprejel v. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav, ki mu je zaželel uspešno, predvsem pa varno delo.

20230125 110316

Z leve: v. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav, policijski ataše Roman Čoh in Jože Senica, pomočnik generalnega direktorja policije, ki je odgovoren za koordiniranje, usmerjanje in spremljanje dela policijskih atašejev v tujini

Policija ima trenutno v tujino napotenih šest policijskih atašejev: v Italiji, Avstriji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Severni Makedoniji. Sicer so policijski atašeji v državo gostiteljico napoteni zaradi boljšega informiranja, kakovostnejšega dela notranjeorganizacijskih enot policije in notranjega ministrstva ter pridobivanja pomembnih informacij in podatkov. S širitvijo mreže policijskih atašejev in uradnikov za zvezo želimo nadaljevati in krepiti mednarodno policijsko sodelovanje, predvsem na področju priseljevanja ter boja zoper čezmejni organiziran kriminal.

Čoh bo štiriletni mandat kot policijski ataše opravljal na slovenskem veleposlaništvu v Rimu, z začetkom 1. februarja 2023.

20230125 110429

Policija je v obdobju 2011–2015 v Italijo že napotila policijskega atašeja, in sicer v okviru EU-projekta Okrepitev čezmejnega policijskega sodelovanja z Italijo, z napotitvijo policijskega uradnika za zvezo v imenu Slovenije, Avstrije in Hrvaške (HOME/2010/ISEC/FP/C1/400000147-SPLO). Ponovna napotitev je utemeljena s potrebo po okrepitvi sodelovanja z italijanskimi varnostnimi ustanovami na državni ravni.

Naloge policijskih atašejev izhajajo iz več predpisov ali sklenjenih mednarodnih pogodb. Policijski ataše v državi sprejema predvsem zastopa interese slovenske policije in ministrstva. Med drugim tudi spodbuja, pospešuje in krepi mednarodno policijsko sodelovanje ter ugotavlja in posreduje informacije, ki so pomembne za delo tako policije kot ministrstva.