Sorodne objave

 

Danes, 7. februarja 2023, obeležujemo dan varne rabe interneta. Premislimo, ali so naše prakse v spletnem okolju zares varne.

Živimo v obdobju, ko so naša življenja prepletena s spletom, s pomočjo katerega delamo, se izobražujemo, komuniciramo drug z drugim, pri čemer uporabljamo različne aplikacije in programe. Tako kot v fizičnem okolju, tudi v virtualnem okolju obstajajo določene nevarnosti, zato moramo tudi na spletu poskrbeti za svojo varnost.

Najbolj so na svetovnem spletu izpostavljeni otroci, ki se tu srečujejo z najrazličnejšimi vsebinami, tako primernimi kot tudi s tistimi, ki zanje niso primerne. Splet namreč ne ločuje podatkov glede na to, kdo je uporabnik na drugi strani, in tako so otroci lahko hitro izpostavljeni neprimernim vsebinam, kot so nasilje, sovražne, radikalne ali spolne vsebine.

GettyImages 691171136 PeopleImages

Tako kot je nujno, da se naučimo, kako varno prečkamo cesto, je pomembno tudi, da spoznamo, kaj je pomembno in varno na spletu, ter da se tega seveda tudi držimo. In tega dejstva se morajo zavedati tudi odrasli, ki otrokom kupijo pametne naprave ter jim omogočajo neomejen dostop do podatkov na internetu. Starši so namreč tisti, ki morajo v prvi vrsti poskrbeti za varnost svojih otrok tudi na spletu. Pomembno je, da se z otroki pogovarjamo o tem, kaj je primerno zanje, da vemo, katere aplikacije uporabljajo, s kom s pogovarjajo. Omogočimo jim varen prostor, kjer se lahko razvijajo, in z njimi vzpostavimo takšen odnos, da nam zaupajo tudi, če se znajdejo v težavah.

Največ, kar lahko vsak naredi za svojo varnost na spletu

Clipboard04

Povezane vsebine

Varnost na internetu

Dan varne rabe interneta (Safe.si)