Sorodne objave

 

O začetku nacionalne preventivne akcije, s katero v Policiji in Javni agencija RS za varnost prometa med 6. in 12. marcem 2023 ozaveščamo o pomenu pripetosti med vožnjo, smo danes, 7. marca 2023, pred Osnovno šolo dr. Vita Kraigherja v Ljubljani pripravili medijski dogodek s preizkusom preventivnih naprav, obračalnikom ter naletnimi tehtnicami.

z leve mag kapun mag felser dr markl fotoAVP

Na pomen pripetosti med vožnjo so danes opozorili (z leve): mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, mag. Simona Felser, v. d. direktorja Agencije za varnost prometa, in dr. Mateja Markl, vodja Sektorja za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v AVP.

Mag. Simona Felser je izpostavila, da bi lahko v Evropski uniji ob dosledni uporabi varnostnega pasu ohranili 900 življenj letno, kot kažejo nekatere ocene. Dr. Mateja Markl je poudarila pomen vzgoje in izobraževanja otrok ter opisala projekt Pasavček, ki ga agencija uspešno vodi že vrsto let. Predstavnik Policije, mag. Ivan Kapun, pa je predstavil statistične podatke policije v povezavi z obravnavanimi kršitvami in pozval voznike, naj se dosledno pripenjajo.

Poostreni nadzori nad uporabo varnostnih pasov ta teden potekajo po vsej Sloveniji in tudi Evropi

Vsaka policijska uprava bo ta teden izvedla po en poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov in ustreznega zadrževalnega sistema, sicer pa bomo policisti aktivnosti izvajali poostreno tudi ob rednem delu. Pri nadzoru bomo policisti ugotavljali tudi uporabo naprav in opreme, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo. Istočasno poteka tudi evropsko usklajen nadzor Seatbelt, ki ga izvajajo prometne policije po vsej Evropi. 

Lani smo policisti obravnavali 40.868 kršitev zaradi neuporabe varnostnih pasov, v letu 2021 pa 46.811. Po začasnih podatkih smo letos odkrili že 6.491 kršitev, povezanih z neuporabo varnostnih pasov.

image00003 07032023 2

Mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, je navedel še nekaj statističnih podatkov: "V letu 2022 je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 2,9 odstotka voznikov osebnih avtomobilov, ki niso uporabljali varnostnega psu. Prav tako smo pri 8,2 odstotka potnikov in 1,7 odstotka voznikov tovornih vozil ugotovili, da niso uporabljali varnostnega pasu. V smrtnih prometnih nesrečah kar 28,6 odstotka voznikov osebnih avtomobilov, 22,2 odstotka potnikov in 16,6 odstotka voznikov tovornih vozil ni uporabljalo varnostnega pasu. To dokazuje, da neuporaba varnostnega pasu pomembno vpliva na posledice prometnih nesreč. V letu 2022 smo policisti ugotovili 40.868 kršitev, povezanih z neuporabo varnostnih pasov. Še posebej zaskrbljujoče pa je, da je bilo kar 4.701 kršitev povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih, saj so otroci najbolj izpostavljeni in se lahko že ob lažjih trkih huje poškodujejo."

Zaskrbljujoč je zlasti upad pripetosti mlajših otrok na zadnjih sedežih

Otroci so kot potniki v vozilih ogroženi v prometu, zato morajo biti zaradi varnosti vedno pripeti z varnostnim pasom ali pa ustrezno nameščeni v otroški varnostni sedež. Slednji mora biti v avto pritrjen čvrsto in natančno po navodilih proizvajalca. Pas mora biti ustrezno zategnjen, tako da otrokovo telo ob morebitnem trku ne zaniha preveč.

Opazovanje pripetosti, ki ga je Agencija za varnost prometa izvedli lani, kaže zaskrbljujoč trend, saj je za skoraj šest odstotnih točk upadla pripetost pri mlajših otrocih na zadnjih sedežih. Zato pozivamo starše, stare starše in skrbnike, naj z vsemi dejanji v prometu dajejo otrokom zgled. Še preden odpeljejo, naj preverijo, ali so vsi potniki v vozilu pravilno pripeti.

Pripeti se je treba na vsaki, tudi najkrajši poti!

Vse voznike ob tej priložnosti opozarjamo, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti. Pri najhujših posledicah prometnih nesreč je namreč vedno znova ugotovljeno, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki dosledno uporabljali varnostni pas. Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 km/h.

Več informacij

Podrobnejše informacije, statistični podatki o uporabi varnostnega pasu in nasveti, kako si pravilno namestimo varnostni pas in naslonjalo za glavo, so objavljeni v sporočilu Javne agencije RS za varnost prometa: En klik varnostnega pasu vam lahko reši življenje

Povezane vsebine

Varnostni pas rešuje življenja!

Varnostni pas rešuje življenja (video)