Sorodne objave

 

Med 6. in 12. marcem 2023 je potekala preventivna akcija Varnostni pas varuje vas. V tem času so policisti še bolj pogosto preverjali, ali so potniki v vozilih pripeti.

Med preventivno akcijo so ugotovili 2.050 kršitev neuporabe varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov za otroke, od tega so v 391 primerih izrekli zgolj opozorilo.

Še vedno je največ kršitev neuporabe varnostnih pasov na sprednjih sedežih, in sicer je bilo od 2.050 takih kar 1.775 kršitev. Zaskrbljujoče pa je tudi dejstvo, da so policisti ugotovili 67 kršitev neuporabe zadrževalnih sistemov pri otrocih.

Policisti zato znova pozivamo, da se v vozilu vedno pripnite. In to na vsaki, tudi najkrajši poti! Z močjo rok in nog se namreč lahko zadržite v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 km/h.

varnostnipas


Pravilna uporaba varnostnega pasu v sedmih korakih

1. Najprej ustrezno nastavimo vzglavnik, tako da je njegov vrh v višini vrha glave.
2. Višino zgornje pritrditve varnostnega pasu naravnamo na svojo višino, tako da zgornji del varnostnega pasu teče čez sredino rame.
3. Pas ne sme biti preblizu vratu, prav tako ne sme zdrsniti z rame.
4. Spodnji del pasu mora potekati preko bokov in ne preko trebuha. Previsoko nameščen spodnji del pasu in ohlapen pas lahko povzročita hude poškodbe.
5. Pripnemo se pazljivo, prepričamo se, da je zaponka pasu dobro zapeta in da slišimo "klik".
6. Preverimo, da je varnostni pas poravnan in ni zvit.
7. Pas s potegom proti zgornji pritrditveni točki pravilno naravnamo in zategnemo. S tem dosežemo, da se dobro prilega telesu in da čimbolj zmanjšamo naletno težo telesa ob pas.

Povezane vsebine

Varnostni pas rešuje življenja (video)