Sorodne objave

 

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma so včeraj zvečer, 27. marca 2023, ponovno zazvenele ubrane melodije našega Policijskega orkestra, ki je kar delovno, s koncertom, zaznamoval tričetrt stoletja svojega obstoja. Ob tej priložnosti so lahko gostje prisluhnili zanimivemu glasbenemu programu, pod katerega se je podpisal dirigent orkestra Nejc Bečan.

DSC00633

Dogodka se je udeležil tudi v. d. generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić, ki je orkestru voščil in se njegovim članom zahvalil za njihov trud in prispevek k ugledu slovenske policije ter obenem izpostavil njegovo pomembno vlogo v kulturno-umetniškem svetu.

DSC00650

"Spoštovani kolegi in kolegice iz Policijskega orkestra, cenjeni nekdanji člani in članice, ponosni smo na vaše delo in dosežke, predvsem pa hvaležni, da ste ustvarili pomemben del policijske zgodovine. Od samih začetkov ste bili in ste še danes vezni člen med policijo in ljudmi, ki jim je naše delo namenjeno," je dejal mag. Jušić.

DSC00671

Minister Boštjan Poklukar je njegove besede še podkrepil: "Danes je 60-članski Policijski orkester vrhunski simfonični pihalni ansambel, ki ga sestavljajo akademsko izobraženi glasbeniki. Orkester nastopa na različnih slovesnostih in dogodkih tako slovenske policije kot na samostojnih koncertih, različnih svečanostih in javnih prireditvah, od leta 1994 pa nastopa kot uradni protokolarni orkester Slovenije na vseh državnih ceremonialih. Policijski orkester je v svoji 75-letni zgodovini delovanja prehodil umetniško in organizacijsko pot, ki so jo zmogli prehoditi le redki svetovni orkestri. Ob tej priložnosti se kot minister za notranje zadeve zahvaljujem vsem sedanjim in nekdanjim članicam in članom Policijskega orkestra, sedanjim in nekdanjim poveljnikom, dirigentom, asistentom dirigentov in koncertnim mojstrom, ki ste s svojim glasbenim talentom, znanjem, izkušnjami in vizijo zgradili vrhunsko slovensko glasbeno institucijo - Policijski orkester. Kot minister za notranje zadeve in tudi kot nekdanji godbenik sem ponosen na vas. In ponosna je Slovenija!" 

DSC00716

Minister za notranje zadeve je Policijskemu orkestru ob tej visoki obletnici podelil tudi spominski znak za njegove zasluge in uspešno delo. Znak je v imenu orkestra prevzel njegov vodja, Roman Grabner.

20230327 204408

Prireditev je povezovala znana radijska voditeljica Monika Tavčar.

S pesmijo suvereno v prihodnost

Glasbeni izbor tokratnega koncerta je bil izjemno skrbno premišljen in priložnosti primerno v glasbenem jeziku pripoveduje zgodbo o preteklosti, o tem, kaj nam je v življenju pravzaprav pomembno. Skladbe Three Dance Variations Leonarda Bernsteina, Prelude to a Kiss … Nejca Bečana in Mouvements Frénétiques Alexandra Kosmickega podčrtavajo, da sta to predvsem ljubezen in prijateljstvo, ki sta vodilni niti našega vsakdanjika.

Ta del glasbenega izražanja je bil koreografsko podprt s plesno skupino v sestavi Mateje Železnik, Lukasa Baremana, Fillipa Joria in Mattea Moretta pod vodstvom Lukasa Zuschlaga, ki je v sodelovanju z dirigentom pripravil plesno interpretacijo skladb.

DSC00736

V prvem delu koncerta so glasbeniki združili moči s plesalci in presenetili s koreografijo, sestavljeno posebej za ta dogodek, s čimer so poskrbeli, da je bilo doživetje tudi paša za oči, ne le za ušesa!

20230327 195831

V drugem delu programa je bila s skladbama Winds of Power Nigela Hessa in Re(new)al Vieta Cuonga v ospredju energija, ključ, ki poganja naša življenja. Dirigent Nejc Bečan z njima pripoveduje, da je življenje, ki je napolnjeno z bistvom in smislom, neomajno in neustrašno, obstoj pa je zagotovljen z neskončnimi energijami. Poudarja, da lahko zato mirno zremo v prihodnost in v naslednjih četrtletjih tkemo nove zgodbe. To misel glasbeno izrazi v zadnji skladbi Bring Light in the World avtorice Carol Brittin Chambers.

Policijskemu orkestru so se na odru pridružili tudi tolkalci Katarina Kukovič in Petra Vidmar ter Enej Nik Juran in Peter Juretina. Vsi so priznani glasbeni virtuozi, ki jih orkestri radi povabijo v svoje vrste, saj z njimi koncertne melodije zazvenijo še slovesneje in veličastneje.

DSC00893

Skupina mladih nadarjenih tolkalcev je eterične zvočne podobe v izvirnem delu Re(new)al izvabljala celo s potrkavanjem kozarcev za penino!

DSC00900

Za počastitev visokega jubileja je bila poleg koncerta pripravljena tudi razstava, za katero je poskrbela kustodinja Muzeja slovenske policije Darinka Kolar Osvald. Postavitev razstave je za to priložnost okrasila prvo preddverje Cankarjevega doma, s sprehodom skozi razstavo pa so si gostje lahko ogledali razvoj in ključne trenutke v zgodovini in sedanjosti Policijskega orkestra.

DSC00821

Razstava o zgodovini Policijskega orkestra

V 75 letih do vrhunske kakovosti

Policijski orkester ima izjemno pomembno vlogo v kulturno-umetniškem svetu. V 75 letih obstoja se je iz preproste, zanesenjaške pihalne godbe razvil v vrhunski, profesionalni umetniški sestav, ki je zgled številnim podobnim sestavom v Evropi in po svetu. Kako vrhunski je, dokazujejo številna sodelovanja z domačimi in tujimi kulturnimi ustanovami, organizacijami in založbami, pa tudi nešteta zaprosila za nastope; njegovi člani in članice jih vsako leto opravijo več kot 300. Je promotor slovenskega godbeništva in slovenske glasbe za pihalne orkestre ter izvajalec najvidnejših del za tovrstne zasedbe na najvišji ravni.

Zasluge za njegovo prepoznavno kakovost gredo vsem njegovim članicam in članom, dirigentom in umetniškim vodjem, ki so v dobrih sedmih desetletjih vsak na svoj način pustili osebni in profesionalni pečat. Vsak od njih je orkestru dodal "tisto nekaj več".

DSC00941

Tudi aktualni umetniški vodja in dirigent Nejc Bečan ima lastno vizijo in tudi tokrat je orkester z nekaterimi povsem novimi in drugačnimi deli pod njegovo taktirko poslušalce popeljal v nove dimenzije doživljanja glasbe.

Za slovesno priložnost so se naši glasbeniki še posebno potrudili, si iz tujine priskrbeli težko dostopno notno gradivo ter v sodelovanju z najboljšimi slovenskimi plesalci in tolkalci pripravili izjemno zanimiv, ekskluziven program  z nekaterimi deli, ki so jih samo za sinočnji koncert izvedli prvič.

DSC00963

Navdušena publika je orkester nagradila z bučnim aplavzom in stoječimi ovacijami.

Povezane vsebine

Policijski orkester

Protokolarna in koncertna dejavnost policije

Koncertni list