Sorodne objave

 

Začenjajo se prvomajski prazniki, ki jih bo marsikdo preživel tudi v gorah. Da pa bo v visokogorju, kjer so ponekod še vedno povsem zimske razmere, tveganje za nesreče manjše, policisti pozivamo pohodnike, naj se v hribe odpravijo odgovorno in z veliko mero previdnosti. Upoštevajo naj osnove, ki so popolnoma drugačne in manj predvidljive od tistih, ki veljajo pri rekreaciji v dolini. Tveganju za padce, zdrse in plazove so izpostavljeni vsi, tako tisti najbolj izkušeni in usposobljeni kot tisti, ki niso vešči pohodništva.

Screenshot 20230418 142445 Lightroom fotoBojanKos

Policisti med pripravami na verjetno tudi letos pestro sezono reševanj v gorah

Trenutne razmere v visokogorju so zelo zahtevne

Po podatkih Agencije RS za okolje je snežna odeja na Kredarici visoka 3,5 metra, veliko snega pa je tudi drugje v visokogorju. Glavna problema sta napihan in moker sneg, ponekod je lahko zaradi nizkih nočnih temperatur tudi led, kar je tipična spomladanska situacija. Snežne razmere so zaradi dinamičnega vremena in temperaturnih sprememb tudi precej raznolike, zahtevne in nepredvidljive. Za gibanje v gorah zato ni dovolj samo dobra in ustrezna oprema. Potrebna je tudi sposobnost pravilnega ocenjevanja razmer in prilagajanje ture dejanskim lokalnim razmeram na terenu.

Video Snezni plazovi in resevanje izrez2

Video Snežni plazovi in reševanje

Nepoznavanje ali precenjevanje lastnih zmožnosti je lahko usodno

Za varen vzpon in sestop v dolino sta poleg opreme potrebni velika previdnost in visoka stopnja odgovornosti vsakega posameznika in skupin. Stopnjo nevarnosti stopnjujejo še nepoznavanje pravil gorništva, tema, zahajanje s poti, pomanjkljiva oprema ter slabo znanje in psihofizične zmožnosti posameznika.

Previdno pri uporabi derez

Varen kos opreme je lahko tudi zelo nevaren. Tako lahko pri mokrem snegu ob nepravilni uporabi postanejo izredno nevarne tudi dereze. Te namreč povsem izgubijo svojo funkcijo, če se pod njimi nabere sneg (t. i. cokle), kar se običajno zgodi pri hoji po vlažnem snegu, ki je nesprijet in se "lepi" na dno dereze. Ko gornik s sprijetim snegom pod derezo pride na trd sneg ali led, zdrsne, ker se dereza s svojimi "zobmi" ne more zariti v podlago. Dereze se uporabljajo v kombinaciji z alpinistično čelado in cepini, s katerimi se jih ob sprijemanju snega na dno dereze čisti.

Pomoč planinskih in gorskih vodnikov za neizkušene

Neizkušeni izbirajte lažje in manj izpostavljene poti, lahko si zagotovite pomoč licenciranih planinskih in gorskih vodnikov (njihov seznam je objavljen na spletni strani Združenja gorskih vodnikov Slovenije ), ki morajo imeti glede na svojo usposobljenost vedno pripravljen tudi rezervni načrt. Pri izbiri organizatorja ture preverite, kakšno licenco ima bodisi posameznik bodisi društvo, ki organizira vodenje, in podatek, ali je njegova dejavnost registrirana.

Video Odprava na resevanje izrez3

Video Za reševanje življenj in pomoč v gorah je potreben "dream team"

Tudi gorska in Letalska policijska enota sta že pripravljeni za nudenje pomoči v gorah

Policija se je tudi letos že usposobljala za reševanja v gorah in je tako pripravljena za morebitno pomoč. Poleg pripadnikov gorske policijske enote, ki so prejšnji teden preverili usposobljenost za spuščanje iz helikopterja po vrvi na najzahtevnejše terene ter za dvige ponesrečencev z reševalnim sedežem in helikoptersko reševalno vrečo, je v pripravljenosti tudi Letalska policijska enota s helikoptersko posadko in sodobnim helikopterjem AW 169. Obe enoti pri obravnavi nesreč tesno sodelujeta tudi z Gorsko reševalno zvezo Slovenije, ki izvaja reševanja v gorah.

Varno je lahko vedno bolj varno, če pazimo nase!