Sorodne objave

 

Slovenska policija je sodelovala v mednarodni kriminalistični preiskavi, ki jo je usklajeval Europol in katere rezultat je bila sredina aretacija 37 članov zelo nasilne kriminalne celice iz Zahodnega Balkana. Ta močna kriminalna celica, ki jo je vodil bosanski državljan, je bila vpletena predvsem v obsežno trgovino s prepovedanimi drogami in strelnim orožjem po Evropi.

Na današnji novinarski konferenci v Zagrebu na Hrvaškem, kjer je bila preiskava podrobneje predstavljena, je sodeloval tudi predstavnik slovenske policije. Kot je dejal, gre za zelo pomembno razbitje nasilne kriminalne združbe in velik uspeh zaradi aretacije njenega vodje.

Video MUPHR izrez2

Hrvaško notranje ministrstvo je objavilo tudi video

Europol: "Kriminalno dejavnost združbe je njen vodja koordiniral kar iz zapora"

V sredo, 24. maja 2023, je bila na Hrvaškem, v Sloveniji, Bosni in Hercegovini (BiH), na Nizozemskem, v Italiji, Belgiji in Nemčiji sočasno izvedena zaključna akcija zoper člane te združbe. Te akcije so bile koordinirane v štabu v Zagrebu na Hrvaškem ob podpori uradnikov Europola, ki so bili razporejeni na terenu.

Med preiskavo je bilo aretiranih skupno 37 osumljencev, vključno z vodjo združbe – državljanom BiH, ki ga Europol obravnava kot zelo iskano tarčo in trenutno prestaja štiriletno zaporno kazen v Italiji. Od teh 37 osumljencev je bilo 15 aretiranih na dan zaključne akcije. V Sloveniji so bile tako pridržani štirje osumljenci, državljani Slovenije, in bodo danes privedeni k preiskovalnemu sodniku. Zasežena je bila večja količina heroina in hašiša, nekaj kosov orožja in razstreliva.

Preiskovalci so odkrili, da je vodja združbe iz svoje zaporniške celice še naprej organiziral in koordiniral kriminalno dejavnost svoje združbe. Iz zapora naj bi svojim podrejenim redno dajal ukaze in navodila o nalogah, povezanih s trgovino s prepovedanimi drogami in strelnim orožjem. Iz zapora je načrtoval tudi ugrabitev in likvidacijo.

Prostori, ki so jih preiskali v akciji, so bili zaporniška celica v Belgiji, garaža na Nizozemskem, v kateri so skrivali kokain, ter več prostorov na Hrvaškem, v Nemčiji, Sloveniji ter BiH, kjer so osumljenci hranili prepovedano drogo, strelno orožje in razstrelivo.

Europol slika2

Rezultati kriminalistične preiskave (aretacije in zasegi)

 • 37 aretacij (19 na Hrvaškem, 6 v Sloveniji, 4 v BiH, 3 v Nemčiji, 3 v Belgiji in 2 v Avstriji)
 • 148.000 evrov v gotovini
 • 18 kosov orožja, vključno z dvema strojnicama, in 2.512 različnih nabojev
 • 500 gramov TNT eksploziva z detonatorji
 • več kot 15 kg kokaina, 11 kg heroina, 3 kg amfetamina, 7 kg konoplje in 10 kg hašiša
 • več policijskih uniform
 • ponarejeni osebni dokumenti

Sodelujoče države in varnostni organi

 • Avstrija: Kriminalistično obveščevalna enota (Zvezni kriminalistični urad policije)
 • Belgija: Zvezna pravosodna policija Antwerpen
 • BiH: Federalna policija – Enota za boj proti prepovedanim drogam Sarajevo
 • Hrvaška: Generalna Policijska Uprava (Oddelek za prepovedane droge) in Policijska uprava Zagreb
 • Nemčija: Carinski preiskovalni urad München
 • Nizozemska: Policija Rotterdam
 • Slovenija: Uprava kriminalistične policije (Oddelek za prepovedane droge v Sektorju za organiziran kriminal) in Policijska uprava Ljubljana
 • ZDA: pisarna DEA v Zagrebu
 • Europol: Enota za droge

Europol slika1

Predstavnik slovenske policije: "Kriminalne združbe so vse bolj nasilne, takšna je bila tudi preiskovana združba, ki je delovala v Sloveniji"

Na današnji novinarski konferenci v Zagrebu, v prostorih tamkajšnje Generalne policijske uprave, so bile predstavljene tako podrobnosti preiskav v posameznih sodelujočih državah kot celoten uspeh mednarodnega sodelovanja. Iz slovenske policije je sodeloval Mišo Radovančević, mag., vodja Oddelka za prepovedane droge na Upravi kriminalistične policije, ki je opisal potek preiskave v Sloveniji:

"Za slovensko policijo je preiskovanje kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog in orožja prednostna in stalna naloga, saj je Slovenija zaradi svojega geostrateškega položaja izredno zanimiva za tranzitne kriminalne aktivnosti in zadrževanje pripadnikov mednarodnih kriminalnih združb. Vpletenost državljanov Slovenije v kriminalne aktivnosti organiziranih kriminalnih združb in povezovanje s člani, ki prihajajo predvsem z območja Hrvaške in BiH, je najpogostejši način delovanja združb. Čedalje bolj smo pozorni na združbe, ki za dosego svojih ciljev uporabljajo vse več nasilja. In prav takšna je bila preiskovana kriminalna združba, ki je delovala tudi na območju Slovenije.

Kriminalistična preiskava se je v Sloveniji izvajala na podlagi evropskega preiskovalnega naloga Hrvaške. Preiskavo so vodili kriminalisti Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana v tesnem sodelovanju z Upravo kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, usmerjalo pa jo je Specializirano državno tožilstvo. Izvajala in zaključila se je v sodelovanju s policijami več evropskih držav pod okriljem Europola.

V sredo, 24. maja 2023, je bila v zaključni akciji več policij razbita dobro organizirana kriminalna združba, ki je na območju Slovenije izvrševala predvsem kazniva dejanja s področja tihotapstva in preprodaje prepovedanih drog, ob tem pa tudi kazniva dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ter eksplozivi. Člani hudodelske združbe so aktivno delovali na območju več evropskih držav, bivali pa na območju Slovenije, Hrvaške in BiH. Združba je dobro notranje hierarhično organizirana z jasno določenimi nalogami posameznikov, od vodij pa do kurirjev, ki so izvrševali določene naloge. Za varno izvrševanje kaznivih dejanj in medsebojno komuniciranje so člani kriminalne združbe uporabljali visokotehnološka kriptirana komunikacijska sredstva in pokazali izredno iznajdljivost ter previdnost.

Na dan zaključne akcije je slovenska policija na podlagi odredb Okrožnega sodišča v Ljubljani izvedla 6 hišnih preiskav ter pridržala 4 osumljence, ki bodo na podlagi evropskega naloga za prijetja in predajo izročeni Hrvaški. Policisti so zasegli okoli 10 kg hašiša, 4 kg heroina, 4 kg mešanice za redčenje heroina, 100 g kokaina, 500 g amfetamina, puško znamke Zastava M53, zavito v dve črni polivinilasti vrečki, dvakrat po 250 g eksploziva TNT z dvema detonatorjema, pištolo znamke Glock, 132 nabojev, ukradene nemške registrske tablice, več elektronskih naprav in elektronske tehtnice. Sodeč po zaseženem orožju in eksplozivu ter improviziranem eksplozivnem telesu, ki je bilo pripravljeno za uporabo, lahko domnevamo, da bi jih organizirana kriminalna združba lahko uporabila za napad ali likvidacijo neznanih oseb.

Slovenska policija nadaljuje z zbiranjem obvestil in analizami zasežene prepovedane droge, orožja in eksploziva s ciljem zbrati kvalitetne dokaze za nadaljnji kazenski postopek. Tako kot hrvaški kolegi ocenjujemo, da gre za zelo pomembno razbitje nasilne kriminalne združbe in velik uspeh zaradi aretacije samega vodje 37 letnega državljana BiH, ki je v zadnjem času vse kriminalne aktivnosti organiziral kar iz zapora v tujini. S tem se kažeta tudi velika predrznost in dobra organiziranost pripadnikov oziroma članov združbe.

Želimo izpostaviti tudi izredno strokovnost, predanost in vztrajnost vseh kriminalistov tako na Hrvaškem kot v Sloveniji, BiH in v vseh drugih državah, kar se je odrazilo z uspešno zaključeno kriminalistično preiskavo. Prav profesionalnost, strokovnost in ažurno sodelovanje ter izmenjava informacij vseh policij, ki so vključene v preiskovanje mednarodnih kriminalnih združb, pripomore k uspešnosti posameznih preiskav in predstavlja enega od najbolj uspešnih načinov dela."

Povezane vsebine

Sporočilo Europola: 37 arrested as violent Balkan criminal cell is taken down

Sporočilo hrvaškega notranjega ministrstva: 37 uhićenih nakon razbijanja nasilne balkanske kriminalne ćelije