Sorodne objave

 

Policija v zadnjem obdobju obravnava večje število goljufij z lažnimi obvestili o dobičku pri investiciji v kriptovalute. V letu 2023 je bilo do sedaj obravnavanih že več kot 100 primerov s skupno škodo okoli 3,5 milijona evrov.

GettyImages 691171136 PeopleImages

Goljufi kličejo na naključne telefonske številke in se lažno predstavljajo kot uslužbenci znanih menjalnic kriptovalut. Oškodovancem običajno v polomljeni slovenščini zagotavljajo, da jih na virtualni denarnici čakajo sredstva v višini nekaj tisoč evrov. Zahtevani pogoj za izplačilo teh sredstev pa je namestitev programa za oddaljen dostop (Anydesk) na računalnik in/ali mobilni aparat. V nadaljevanju storilci upravljajo z računalnikom, vstopijo v spletno banko in odtujijo vsa sredstva, ki so na voljo na računu.

V policiji zato opozarjamo, da:

  • se ne oglašate na neznane telefonske klice iz tujine,
  • gre lahko tudi za ponarejene slovenske telefonske številke - če sprejmete klic s ponudbami o zaslužku s kriptovalutami, nemudoma prekinite povezavo,
  • na računalnik ali telefon ne nameščate programov za oddaljen dostop,
  • nikomur ne dovolite upravljanja z vašim računalnikom ali telefonom,
  • nikomur ne dovolite dostopa do vaše spletne banke,

Ob morebitnem oškodovanju zberite vso razpoložljivo dokumentacijo (elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, IP številke) in se za prijavo čimprej obrnete na najbližjo policijsko enoto ter svojo banko.

Povezane vsebine

Do visokega zaslužka na lahek način, brez truda in brez tveganja? Ne nasedajte!

Policija obravnava vse več goljufij z lažnimi investicijskimi vlaganji, ki obljubljajo tudi več kot stoodstotno tedensko donosnost