Sorodne objave

 

Agencija za varnost prometa in Policija pred svetovnim dnem kolesarjenja, ki ga obeležujemo to soboto, 3. junija 2023 in ob zaključku nacionalne preventivne akcije Varno s kolesom, voznike motornih vozil in kolesarje vnovič pozivata k strpni vožnji in spoštovanju cestnoprometnih predpisov.

varno s kolesom video

Video: Varno s kolesom v prometu

Kolesarji, poskrbite za svojo varnost, vozniki, pazite nanje

Vozniki motornih vozil in kolesarji naj prilagodijo hitrost vožnje in upoštevajo pravila glede smeri vožnje. Voznike še posebej opozarjamo na minimalno bočno razdaljo 1,5 metra pri prehitevanju kolesarjev. Tesno prehitevanje je prepovedano in za kolesarje izjemno nevarno! Kolesarji naj vedno kolesarijo po kolesarskem pasu ali stezi, kjer obstajajo, ali ob desnem robu cestišča. Ne kolesarijo naj v nasprotni smeri, saj tako ogrožajo sebe in druge. Poskrbijo naj za dobro vidnost, uporabljajo luči, spredaj belo, zadaj rdečo, da vas vozniki prej opazijo, nosijo svetla in odsevna oblačila (odsevni telovnik) ter kolesarsko čelado. Pomembno je nakazovanje smeri z roko pred zavijanjem. Uporaba mobilnega telefona in slušalk med vožnjo ni dovoljena, saj pomembno odvrača pozornost od dogajanja na cesti, še opozarjata Agencija in Policija, ki pred vnovič pozivata vse udeležence v prometu k strpnosti in spoštovanju cestnoprometnih predpisov.

V prvih petih mesecih v nesrečah udeleženih že 313 kolesarjev

Letos do 31. maja 2023 (primerjalni podatki za enako obdobje v letu 2022 so v besedilu v oklepaju) je bilo po trenutno veljavnih začasnih podatkih v prometnih nesrečah udeleženih 313 (469) kolesarjev, od tega je 173 (254) kolesarjev povzročilo prometno nesrečo. V teh prometnih nesrečah so 4 (3) kolesarji umrli, 49 (72) je bilo hudo telesno poškodovanih in 223 (312) lahko telesno poškodovanih.
V tem obdobju je bilo v prometnih nesrečah udeleženih tudi 10 (15) voznikov e-koles od tega je 7 (9) voznikov e-koles povzročilo prometno nesrečo. V prometnih nesrečah se je hudo telesno poškodoval en voznik e-kolesa (5), 7 pa se jih je lahko telesno poškodovalo (6).

Letos do 31. maja 2023 (2022) je bilo pri kolesarjih in e-kolesarjih skupaj po trenutno veljavnih podatkih ugotovljenih 1.858 (1.943) kršitev cestnoprometnih predpisov. Najpogostejše so povezane z nepravilno stranjo oz. smerjo vožnje, neuporabo svetlobnih teles, uporabo mobitela in vožnjo pod vplivom alkohola ter neupoštevanje rdeče luči.

Povezane vsebine

Policisti kontrolirali več kot dva tisoč kolesarjev in ugotovili 660 prekrškov