Sorodne objave

 

Letalska policijska enota je zadnji vikend z ekipo za reševanje v gorah opravila tri reševanja, že v začetku tega meseca pa je bila aktivirana tudi za pomoč pri iskanju plezalca na Gradiški Turi nad Vipavo in za reševanje poškodovane pohodnice na območju Raduhe. Dva poškodovanca sta bila tujca, državljana Nemčije in Poljske.

Zadnje tri nesreče so se zgodile na dneve, ko so bile napovedane nevihte.

20221226 121517

Padci, zdrsi, neustrezna oprema

Na Gradiški Turi je v petek, 2. junija 2023, pri padcu s stene umrl plezalec. Najden je bil v iskalni akciji. Na planinski poti med Raduho in Solčavo si je nemška državljanka 3. junija pri zdrsu poškodovala nogo. Pri delu v gozdu se je 9. junija na območju Cerkna poškodoval moški, na planinski poti na Konjskem prevalu proti dolini Krme pa je pohodniku zaradi neustrezne opreme zdrsnilo na snegu in se je poškodoval.

Pri še eni poškodbi zaradi zdrsa s hujšo poškodbo noge je ekipa v soboto, 10. junija, posredovala tudi na Rdečem robu nad Tolminom. Gre za pot, ki ni obljudena. Zato je imela pohodnica srečo v nesreči, da jo je opazil naključni mimoidoči in ji pomagal, vendar se je moral za klic v sili zaradi slabega telefonskega signala tudi sam najprej spustiti precej nižje. Po klicu se je vrnil do nje in počakal na helikoptersko ekipo, ki se je do kraja prebijala v zelo spreminjajočih razmerah in skozi "luknje" v oblakih. Kraj, kjer je bila ponesrečenka, je bil namreč znotraj nekaj stometrske baze oblakov.

IMG 20230610 WA0000

Letalska policijska enota sodelovala tudi pri spominskem pohodu na Okrešelj

V soboto, 10. junija 2023, pa je Letalska policijska enota sodelovala še na spominski slovesnosti na Okrešlju, kjer je 10. junija 1997 na vaji helikopterskega reševanja življenje izgubilo pet srčnih gorskih reševalcev. Gre za še vedno boleč spomin na dogodek, ki se ne bi smel nikoli zgoditi. Ugasnila so življenja tistih, ki so do takrat vedno pomagali pri reševanju življenj drugih. Analize tega dogodka so sicer prinesle številne spremembe, a kljub temu ostaja dejstvo, da stoodstotne varnosti ni.

Trenutne razmere v gorah so ponekod še povsem zimske. Pohodniki, upoštevajte vremensko napoved!

Trenutno največjo nevarnost za pohodnike v gorah predstavljajo predvsem padci, zdrsi, odlomi skal in podcenjevanje nevarnosti.

Obiskovalce gora zato pozivamo, naj bodo dobro pripravljeni, ustrezno opremljeni, naj ne zahajajo s poti in naj ne zanemarijo vremenske napovedi, ki je bila v zadnjih dneh zelo točna. Razmere so ponekod lahko tudi še zimske.

Pohodnike še opozarjamo, da naj hodijo vsaj v dvoje. Zelo naj pazijo na območjih, kjer so možni odlomi in padanje skal, turo pa naj zaključijo v vidnem delu dneva.Če niso prepričani v svoje sposobnosti in ne poznajo poti, si lahko zagotovijo tudi pomoč planinskih in gorskih vodnikov. Izberejo naj take, ki so za dejavnost usposobljeni in registrirani.

Srečno!

Povezane vsebine

Nasveti za pohodnike, planince in gornike