V prostorih policije, natančneje v Policijski akademiji v Tacnu, so v četrtek, 8. junija 2023, odmevali vzkliki navdušenja tako otrok. Ta dan smo pod Šmarno goro gostili 90 otrok, ki so sodelovali v projektu Varno na kolesu. Gre za projekt, ki že nekaj let poteka v okviru družbe Butan plin in pri katerem policija sodeluje kot podpornik ideje o varnem kolesarjenju najmlajših udeležencev v prometu.

video policijska akademija

Video: V okviru projekta Varno na kolesu otroci doživeli nepozaben dan na Policijski akademiji

Za osnovnošolce iz štirih šol (OŠ Šmartno pod Šmarno goro, OŠ Antona Bezenška Frankolovo, OŠ Jurija Vege Moravče, OŠ Bizeljsko) smo pripravili štiri "postajališča".

V telovadnici so si morali predstavljati, da so kandidati za policiste, ki morajo pred vstopom v policijske vrste opraviti preizkus telesnih zmogljivosti. Poligon je bil točno takšen, kot ga morajo sicer prestati dejanski kandidati, in prav nič prilagojen mlajšim. Pri premagovanju ovir nazaj, pri držanju vese in pri skokih v daljino jih je spodbujala naša maskota policist Leon.

20230608 103854

Druga točko smo poimenovali "prikaz naših specialnosti". Ko ima posameznik dovolj let, lahko spretnosti vožnje navadnega kolesa nadgradi na motorju. O tem ter o lepotah in nevarnostih vožnje z motorjem jim je več povedal policist motorist. Prav vsak otrok je videl vsebino tistega velika kovčka policistov kriminalistov in – kot v filmu – je policistka kriminalistka pokazala, kako se poberejo prstni odtisi s površine, kjer na prvi pogled ni ničesar. Da bi se otroci za trenutek prelevili v policiste posebne policijske enote, so se postavili v vrsto in potrpežljivo čakali na pomerjanje neprebojnega jopiča in čelade. Pa to še zdaleč ni vsa oprema in teža, ki jo policisti nosijo pri opravljanju svojega dela. Veliko zanimanja je požela službena psička Aksa. Kar je zanjo igra, je za policiste velik rezultat in pomembno odkritje, npr. v vozilu skrite prepovedane droge. Nemška ovčarka je tokrat to počela zgolj navidezno, a ker je prijazno bitje, ki se pusti tudi pobožati, je od številnih ročic še danes vsa skuštrana.

20230608 103237

Eno točko smo prepustili našemu siceršnjemu partnerju in "sodelavcu" v projektu Varno na kolesu, tj. Agenciji za varnost prometa. Postavili so poligon, skozi katerega so se otroci vozili s kolesom – s čelado, seveda – in pri tem premagovali različne ovire. S tem so lahko preverili svojo lastno zbranost med vožnjo s kolesom. Štiri ovire niso premagovali le otroci, ampak tudi naša policistka kolesarka, ki je dober dokaz tega, da v policijskem poklicu lahko združiš ljubezen do kolesarjenja in službene dolžnosti.

20230608 120937

Nikakor nismo mogli, da otrokom ne bi predstavili pogojev za vstop v veliko modro družino. Na njim prilagojen način smo jih predstavili še vse, kar policija počne, pa jim vsega tega nismo mogli pokazati v nekaj urah (pre)kratkega obiska. Kdo ve, mogoče pa se nam čez nekaj let kateri izmed nadobudnežev pridruži. Morda ga je k temu prepričala posadka helikopterja, ki je na poti z rednega dela ob povratku v bazo za trenutek postala in nagovorila množico. Da, nagovorila. Helikopter tudi govori! In če slišite zvok sirene iz zraka, potem vedite, da ste nekaj ušpičili.

20230608 102013

Vsem policistom, ki so izvedli predstavitve, in vsem policistom, ki so otroke zgolj spremljali po zgoraj opisanih točkah, je dan z otroki, ki so nam zastavili nekaj zelo zanimivih vprašanj in podali svoje mnenje o npr. barvi uniforme, hitro minil. Posladkani z bonboni, ki sta jih prinesli predstavnici družbe, ki koordinira celoten projekt, in z nahrbtniki, polnimi drobnega, toda uporabnega promocijskega materiala tako družbe Butan Plin kot Agencije za varnost prometa in seveda Policije, so se otroci odpravili na razburljivo pot domov: nekateri peš, drugi z avtobusom ali celo z vlakom.

20230608 105954

Namen policije je bil otrokom predstaviti delo in poklic policista ter jim podati preventivne nasvete. Upamo, da jim bo malo drugačen dan ostal v lepem spominu. Nasmehi na obrazih, ki jih lahko vidimo na priloženih fotografijah in v izdelanem videu, pričajo o tem.