Sorodne objave

 

Poletna sezona se je za ljubitelje gora že začela, z njo pa se žal povečuje tudi število nesreč in reševanj v gorah. Največ nesreč se zgodi zaradi slabe pripravljenosti pohodnikov, precenjevanja svojih zmogljivosti, pa tudi zaradi slabe informiranosti predvsem tujcev, ki se podajajo v slovenske gore. Zato vse obiskovalce gora pozivamo, naj se v gore odpravljajo le ustrezno pripravljeni, turistične delavce pa, da tujce, ki jim nudijo nastanitve, opozorijo na zahtevnost slovenskih gora in jih spodbudijo, da pred turo poiščejo ustrezne informacije. Nespametne in slabo pripravljene ture se lahko namreč zelo tragično končajo. 

LPE

Včeraj, 29. junija 2023, so se v slovenskih gorah zgodile tri nesreče, v katerih sta zaradi večje oddaljenosti in specifik terena posredovala policijski helikopter in dežurna ekipa za reševanje v gorah na Brniku. V še enem dogodku pa je helikopter z ekipo reševal tudi pogrešanega moškega, ki je bil zjutraj najden podhlajen. Vsi ponesrečeni so bili prepeljani v zdravstvene ustanove. Nudena jim je bila prva pomoč, reševanja pa so bila uspešno končana.

20230629 201121

Prvo reševanje je policijski helikopter z reševalno ekipo že ob 8.45 izvedel na Kredarici, od koder so v zdravstveno oskrbo zaradi bolezenskega stanja prepeljali državljana Belgije. Ob 9.45 je dežurna ekipa reševalni dan nadaljevala na območju Gorenje vasi, kjer je bil najden obnemogel pogrešan moški, opoldan pa je opravila še reševanje na območju Gradiške ture, kjer si je pohodnica zaradi zdrsa poškodovala nogo. Četrto reševanje včeraj pa je bilo zvečer opravljeno v Mojstrani, kjer si je zaradi padca v ferati plezalka huje poškodovala nogo. V zadnjih treh reševanjih gre za državljane Slovenije.

Helikopterska reševanja so potekala vzporedno s klasičnim reševanjem društev Gorske reševalne zveze Slovenije.

LPE2

V tem mesecu je bilo skupno z včerajšnjimi opravljenih že 30 helikopterskih reševanj, ki jih z dežurnimi ekipami za reševanje v gorah s helikopterji izvajata Slovenska vojska in Policija. Pri vzrokih nesreč prevladujejo padci in zdrsi, zelo problematična pa so tudi snežišča v visokogorju in slaba pripravljenost pohodnikov. V 18 primerih reševanj v letošnji poletni sezoni, ki se je začela ta mesec, so bili reševani tujci, v 12 primerih pa državljani Slovenije. Sploh pri tujcih se ugotavlja, da so slabo pripravljeni na ture in pretežno tudi zelo slabo informirani. V enem primeru reševanja, ki je bilo opravljeno prejšnji teden, je helikopter med drugim tako reševal kar pet državljanov Malezije, ki zaradi nepoznavanja poti, snežišča in utrujenosti niso upali nadaljevati ture v bohinjskih gorah (Bele glave).

IMG 20230618 WA0005

Zato prosimo turistične delavce, ki tujcem nudijo nastanitve, da jih informirajo o zahtevnosti slovenskih gora in predlagajo vključitev licenciranih planinskih in gorskih vodnikov v njihove ture. Samo dobra oprema namreč ni dovolj, ključni elementi so znanje, izkušnje, odgovornost in sposobnost prepoznavanja nevarnosti ter sprejemanje pravih odločitev. Na previdnost opozarjamo tudi slovenske obiskovalce gora.

IMG 20220611 WA0004

Z ustrezno pripravo na turo predvsem pa z odgovornim ravnanjem skupaj poskrbimo, da bo obisk naših gora prijetno in varno doživetje!