Sorodne objave

 

Letalska policijska enota je z ekipami za reševanje v gorah in skupinami gorskih reševalcev v zadnjih desetih dneh opravila kar 16 reševanj v gorah. Pomoč je potrebovalo 25 pohodnikov, ki so se zaradi objektivnih razlogov, nekateri pa zaradi lastnih napak in precenjevanja zmožnosti, znašli v hudih težavah. Pred prihajajočim vikendom zato vse pohodnike opozarjamo, naj se ne spravljajo v nevarnost!

IMG 4368

Pogoste nevihte, vročina ... Vreme ta teden hoji v gore ni bilo najbolj naklonjeno.

Nesreče s poškodbami so se dogajale zaradi zdrsov, padcev in odlomov skal, obravnavani pa so bili tudi primeri hujših bolezenskih stanj, kar so objektivni vzroki in pohodniki nanje običajno težje vplivajo. Lahko pa z ustrezno informiranostjo in pripravo na turo preprečijo nevarne situacije, v katerih se znajdejo zaradi neurij, prestrašenosti in obnemoglosti, ali ko se izgubijo.

Taki primeri so se v zadnjih desetih dneh zgodili v kar osmih od šestnajstih primerov. Gre za reševanja na Mangartu, kjer sta pohodnika neustrezno opremljena obtičala na snežišču; na Prisojniku, kjer se je izgubila in zatem obnemogla skupina tujcev; na Vrtači, kjer je v vročini obnemogel pohodnik; na Okrešlju, kjer je moškega ugriznila kača; in zadnja štiri reševanja zaradi neurij na Malih podih ob Turski gori, na Govnjaškem kuku, Krnskem jezeru in včeraj zvečer še na Razorju, kjer sta pohodnici na enem od najvišjih vrhov Julijskih Alp zašli in obnemogli v neustrezni opremi.

Ob slabi vremenski napovedi se ne hodi v gore!

Vse situacije, kakršne so opisane in ki predstavljajo konkretno nevarnost za pohodnike, je mogoče preprečiti že z minimalno informiranostjo pri preverjenih virih.

Zato pred prihajajočim vikendom znova pozivamo pohodnike, naj se ne spravljajo v nevarnost. Turo naj prilagodijo svoji zmožnosti, opremi, znanju, izkušnjam in vremenski napovedi. Nevarne so nevihte in vročina. Pomembna je tudi odgovornost in sposobnost prepoznavanja nevarnosti ter sprejemanje pravih odločitev. Če so napovedane nevihte, naj jim bo to resno opozorilo, da bodo lahko v velikih težavah. Zato se ob slabi napovedi ne hodi v gore.

Opremite se z informacijami in nikjer ne tvegajte.

Ponovno pozivamo tudi turistične delavce, ki tujcem nudijo nastanitve, naj jih informirajo o zahtevnosti slovenskih gora in naj jim predlagajo, da v svoje ture vključijo licencirane planinske in gorske vodnike.

Povezane vsebine

Nasveti za pohodnike, planince in gornike (preventivni nasveti policistov)

Varneje v gore poleti (preventivni nasveti Planinske zveze Slovenije)