Sorodne objave

 

V Mongoliji je pretekli konec tedna potekalo svetovno prvenstvo v ju-jitsuju, na katerem je sodeloval tudi Tim Toplak, ki je zaposlen v slovenski policiji.

Tim Toplak, tretji na aktualni svetovni rang lestvici, je v prvi borbi proti Eccu van der Veeru (NED) suvereno zmagal z rezultatom 14 : 5. V drugem krogu se je pomeril s svojim rivalom, Dmitriijem Beshenetcom, ki na svetovnem prvenstvu tekmuje pod nevtralno zastavo mednarodne ju-jitsu zveze (JJIF). Napeta in zahtevna borba se ni izšla Timu v prid, saj je bil Bechenetc zanj premočan (7 : 14) in je osvojil zlato.

Mongolija1 fotoJJZS

Tim je nato dobil priložnost v popravnih borbah, kjer se je naprej srečal z Jasperjem der Beerjem (NED). Tu je pokazal, iz kakšnega testa so šampioni – v borbi je suvereno zmagal na polovici s polnim številom iponov (50 : 0). S trenerjem sta postopno in potrpežljivo gradila taktiko borb, tako da je zmagal tudi v naslednji borbi z Jesperjem Kilbakom (DEN); po izteku časa naporne borbe je semafor pokazal 17 : 4 v prid Timu. Naslednji na blazinah je bil Zakhar Gorbunov (JJIF). Tim je vodil že od začetka; ni se pustil zmesti nekontroliranim tehnikam nasprotnika in tako je po navodilih trenerja, ki je vmes še taktično primerno in pravočasno protestital in zahteval videorevizijo akcije, s katero je Tim pridobil dve točki (ipon), borbo uspešno pripeljal do konca z rezultatom 50 : 0. S tem je zasedel končno tretje mesto in osvojil bronasto medaljo.

Kategorija do 69 kg je pregovorno ena najtežjih. V Mongoliji je v tej kategoriji nastopilo 17 tekmovalcev iz enajstih držav (v kategoriji do 77 kg je bilo 18 tekmovalcev iz 12 držav). Kljub temu da se je prvenstva udeležilo manj držav kot zadnjega v Abu Dabiju, so prišli vsi najboljši.

Dmitrii Beshenetc je sicer med najboljšimi 20 na aktualni lestvici mednarodne zveze (zaradi manjšega števila tekmovanj, ki se jih je udeležil v zadnjih dveh letih). Na splošni lestvici mednarodne zveze (JJIF All Time Ranking) je na prvem mestu v kategoriji do 69 kg Tim Toplak, za petami pa mu je prav Dmitrii Beschenetc.

Mongolija2 fotoJJZS

Tim je z medaljo še dopolnil svojo bero mednarodnih uspehov – nova medalja se je pridružila bronu s svetovnih iger, zlatu, srebru in dvema bronoma svetovnih prvenstev ter dvema zlatima in dvema srebrnima medaljama z evropskih prvenstev.

Timu in trenerju Gorazdu iskreno čestitamo!

Povezane vsebine

Športna dejavnost