Sorodne objave

 

Storilci izkoriščajo pripravljenost ljudi, ki želijo pomagati tistim, ki so v stiski zaradi nedavnih poplav in plazov. Zato opozarjamo na različne oblike goljufij, ki se lahko pojavijo tudi na spletu.

Spletni goljufi so izjemno inovativni: nenehno spremljajo družbene in naravne razmere ter jih uporabijo pri izvrševanju novih oblik goljufij. To storijo tako, da si izmislijo različne scenarije, vse z namenom, da bi od tega imeli premoženjsko korist.

Digitalna kriminaliteta AdobeStock sasunBughdaryan

Ponujanje artiklov

Goljufi lahko trenutne razmere izkoristijo tako, da ponujajo artikle, ki so potrebni ob sanaciji poplav (na primer škornje, rokavice, orodje, stroje ipd.), v nadaljevanju pa teh po opravljenem plačilu ne dostavijo.

Podatki na bančnih karticah

Druga možna oblika goljufije je, da se goljufi izdajajo za kupca, ki na spletu kupuje blago. S pojasnilom, da blaga zaradi oteženega dostopa zaradi poplav ne morejo prevzeti, prodajalca prepričajo, da v lažen spletni obrazec vpiše vse podatke svoje plačilne kartice, na katero bi domnevno v nadaljevanju nakazal sredstva. Tako posredovani podatki plačilnih kartic so nato lahko zlorabljeni. Zato opozarjamo, da ob prodaji naj prodajalci ne posredujejo svojih podatkov o bančnih karticah; kupcu naj sporočijo le številko bančnega računa, kamor se nakaže kupnina.

Glej tudi:

Varni na internetu (stran na družbenem omrežju Facebook)
Varni na internetu: Prevara, ki cilja prodajalce na spletnih oglasnikih

Lažni profili družbenih omrežij 

Opozarjamo tudi na morebitne lažne profile na družbenih omrežjih, ki pozivajo ljudi k temu, da donirajo denarna sredstva. Pri tem spletni goljufi lahko uporabijo tako profile lažnih fizičnih oseb kot drugih organizacij, ki dejansko obstajajo.

Občanom svetujemo, se za kakršne koli finančne donacije obrnejo na uradne institucije in organe, pri čemer lahko predhodno sami na spletu preverijo resničnost in obstoj imetništva bančnih računov.

Istočasno odsvetujemo kakršna koli nakazila ali predajo denarja neznanim fizičnim osebam, nakazila na neznane tuje bančne račune, nakazila sredstev v virtualnih valutah in druga mednarodna plačila (npr. Western Union in Money Gram).

GettyImages 691171136 PeopleImages

Policija tovrstna ravnanja preiskuje kot kaznivo dejanje Goljufije po 211. členu Kazenskega zakonika, pri čemer je nujno potrebno, da oškodovanec zadevo prijavi.

Zato občanom svetujemo, da ob morebitnem finančnem oškodovanju zberejo vso razpoložljivo dokumentacijo (npr. elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, IP številke) in zadevo čimprej prijavijo na najbližjo policijsko enoto ter o tem obvestijo svojo banko.

 

Povezane vsebine

Zlorabe elektronskega bančništva - nasveti uporabnikom