Sorodne objave

 

Od začetka poplav so bile oči javnosti in medijev pogosto uprte v nebo. Ne le zaradi skrbi pred močnim deževjem, ki se nekaj dni kar ni in ni ustavilo, temveč tudi zaradi upanja, ki ga je prinašala pomoč iz zraka. Slovenski policisti smo v dobrem tednu s tremi helikopterji rešili skoraj tristo prebivalcev in prepeljali več ton najnujnejšega materiala za pomoč ljudem. Pri tem so nam pomagali tudi gorski reševalci.

01 55a

Letalska policijska enota je od petka, 4. avgusta,  do četrtka, 10. avgusta 2023, opravila reševanje in evakuacijo 286 prebivalcev na kritičnih območjih ter izvedla prevoz še 42 oseb, ki so se ukvarjale z reševanjem in obvladovanjem posledic poplav, med njimi gorske reševalce, tehnično osebje, komunalne delavce za spremljanje stanja vodotokov, geologe, člane civilne zaščite, gasilce in druge.

Rešenih je bilo tudi 10 živali. Poleg reševanj in evakuacij je bilo na poplavljena območja prepeljanega še za okoli 13 ton materiala oziroma hrane, vode, goriva, agregatov, zdravil in drugih nujnih potrebščin. Letalska enota pa je opravljala tudi observacijo poplavljenih območjih in zavarovanje podatkov, ki jih pristojne službe potrebujejo za nujne analize stanja na terenu.

Pri svojem delu so policisti uporabljali helikopterje tipa AW169, EC135 in A109E. V zraku so bili tudi po trije helikopterji policije hkrati.