Sorodne objave

 

Pomočnik generalnega direktorja policije Jože Senica je včeraj, 23. avgusta, sprejel policiste, ki so se vrnili z dela na Hrvaškem, kjer so od 17. julija službovali v okviru projekta Varna turistična sezona 2023.

20230823 115840

Sprejema so se udeležili (z leve): Marjan Premzl s Policijske postaje Ptuj, Dominik Osrečki s Policijske postaje Mozirje, pomočnik generalnega direktorja policije Jože Senica, Matija Breznik iz Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana in Andrea Žegarac iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije.

Slovenska policija je namreč tudi letos za obdobje enega meseca na delo na Hrvaško napotila tri slovenske policiste, ki so na vrhuncu turistične sezone službovali v Pulju ter na otokih Krk in Pag. Na Hrvaškem so tako en mesec delali na Policijski postaji Novalja Marjan Premzl s Policijske postaje Ptuj, na Policijski postaji Krk Dominik Osrečki s Policijske postaje Mozirje ter na Policijski postaji Pula Matija Breznik iz Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana.

Hrvaška policija že več let v času poletne turistične sezone na nekatere svoje turistične destinacije povabi predstavnike policij tistih držav EU in tretjih držav, katerih državljani predstavljajo visok delež tujih turistov. Slovenska policija se je za tak način sodelovanja prvič odločila v letu 2011 v okviru projekta Varna turistična sezona. V letošnjem projektu je sodelovalo 140 tujih policistov iz 24 različnih policijskih organizacij in 21 držav.

20230823 122059

Slovenski policisti so sodelovali pri policijskih dejavnostih, ki so jih hrvaški policisti opravljali v povezavi s slovenskimi državljani, predvsem pa omogočali hitrejšo komunikacijo s slovenskimi turisti ter jim dajali pojasnila glede policijskih postopkov. Takšna oblika pomoči se je ponovno izkazala kot izjemno uspešna in koristna tako za naše državljane, ki počitnikujejo na Hrvaškem, za hrvaške policiste, ki jim slovenski nudijo pomoč pri premoščanju jezikovnih ovir in izmenjavi informacij s slovensko policijo, kot tudi za slovenske policiste, ki se vsakič domov vrnejo z novimi delovnimi in strokovnimi izkušnjami.

Angažirani so bili predvsem na področju splošnih policijskih nalog, povezanih z zagotavljanjem javnega reda in miru, nadzorom cestnega prometa, obravnavo kaznivih dejanj idr. Slovenske turiste so seznanjali s preventivnimi nasveti, kako poskrbeti za varnost svojega premoženja tudi v času dopusta. Predvsem slovenski državljani so se v postopkih ob prisotnosti slovenskega policista počutili varneje. Kot so ob vrnitvi dejali policisti, so imeli veliko dela, njihova prisotnost na Hrvaškem pa se je izkazala kot pozitivna.

20230823 120201

Na srečanju pri pomočniku generalnega direktorja so predstavili varnostno problematiko na Hrvaškem ter svoje operativne izkušnje in nekatere obravnavane primere. Po besedah vseh treh policistov so jih hrvaški kolegi lepo sprejeli, prav tako slovenski turisti, ki so ob srečanju s slovenskimi policisti, bodisi zgolj naključno bodisi v postopkih, izrazili zadovoljstvo. Na tak način policisti izmenjujejo svoje operativno znanje, se drug od drugega učijo in soustvarjajo dobre prakse.