Sorodne objave

 

Trije slovenski policisti so včeraj, 17. julija 2023, začeli z delom na Hrvaškem, kjer bodo na vrhuncu turistične sezone tamkajšnjim kolegom en mesec pomagali pri postopkih s slovenskimi turisti. Hrvaški gostitelji pa so sinoči v Šibeniku za vse tuje policiste, ki bodo sodelovali v projektu Varna turistična destinacija 2023, priredili tudi poseben sprejem.

sibenik1

Slovesnega odprtja projekta Varna turistična destinacija 2023 se je včeraj zvečer na trdnjavi Barone v Šibeniku poleg policistov Matije Breznika, Dominika Osrečkega in Marjana Premzla iz Slovenije udeležil tudi policijski ataše v Zagrebu mag. Srečko Jarc (na fotografiji). Gostujoče tuje policiste, napotene na delo na Hrvaško, so pozdravili hrvaški minister za notranje zadeve dr. sc. Davor Božinović, generalni direktor hrvaške policije Nikola Milina ter državni sekretar na tamkajšnjem ministrstvu za turizem in šport Josip Pavić.

Svoje sodelovanje v projektu je potrdilo 22 policijskih organizacij iz 19 držav s skupno stotimi tujimi policisti, ki bodo delali v osmih različnih policijskih upravah na Hrvaškem (PU Dubrovniško-Neretvanska, PU Splitsko-Dalmatinska, PU Šibeniško-Kninska, PU Zadarska, PU Ličko-Senjska, PU Primorsko-Goranska, PU Istarska in PU Zagrebačka). Za sodelovanje se je letos prvič odločila tudi nizozemska policija, ki svoja policista od 14. do 31. avgusta napotuje na delo na PU Istarska.

Dobrodosli v Sloveniji video izrez1

Nosilci projekta so gostujoče tuje policije ob tej priložnosti prosili, da v okviru promocije zagotavljanja varnosti med turistično sezono posnamejo tudi svoje "videorazglednice", ki so bile nato predvajane na sinočnji prireditvi. Med njimi je bila tudi slovenska, ki smo jo posneli na Bledu, na njej pa nastopa eden od treh na Hrvaško napotenih policistov: video

Slovenske policiste boste lahko srečali v Pulju ter na otokih Krk in Pag

Na podlagi sporazuma med slovensko in hrvaško vlado o čezmejnem policijskem sodelovanju so na Hrvaško napoteni:

  • Matija Breznik iz Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana, ki bo delal na območju PU Istarska, na Policijski postaji Pula;
  • Dominik Osrečki iz PP Mozirje, PU Celje, ki bo delal na območju PU Primorsko-Goranske, na PP Krk, in
  • Marjan Premzl iz PP Ptuj, PU Maribor, ki bo delal na območju PU Ličko-Senjska, na PP Novalja.

Sodelovali bodo pri policijskih dejavnostih, ki jih hrvaški policisti opravljajo v povezavi s slovenskimi državljani, predvsem pa omogočali hitrejšo komunikacijo s slovenskimi turisti ter dajali predloge glede obravnavanja slovenskih državljanov. Po preteklih izkušnjah sodeč se tudi letos pričakuje, da bodo angažirani predvsem na področju splošnih policijskih nalog, povezanih z zagotavljanjem javnega reda in miru, nadzorom cestnega prometa, kaznivimi dejanji idr. Pri obravnavi slovenskih državljanov bodo v postopkih, kjer bo treba pridobiti določene informacije za uspešen zaključek postopka, opravljali poizvedbe preko evidenc policije, tako za osebe kakor tudi za vozila, ter jih posredovali hrvaškim policistom. Hkrati bodo slovenske turiste seznanjali s preventivnimi nasveti glede varovanja njihovega premoženja med dopustovanjem v tujini.

Slovenski državljani se lahko na policiste obrnete preko slovenskega veleposlaništva v Zagrebu ali pa preko posameznih policijskih postaj, kjer bodo policisti delovali, torej policijskih postaj Pula, Krk in Novalja.

20230711 080311

Z leve: Matija Breznik, Dominik Osrečki in Marjan Premzl

Dobrodošla pomoč turistom iz Slovenije

Tovrstno sodelovanje med hrvaško in slovensko policijo poteka že od leta 2011 in se je izkazalo kot izjemno koristno. Prednosti prisotnosti slovenski policistov med poletno turistično sezono so predvsem, da so morebitni policijski postopki s slovenskimi državljani krajši, česar so v prvi vrsti najbolj veseli slovenski in hrvaški turisti, saj so krajši postopki zanje tudi manj stresni. Zaradi poznavanja jezika je tudi komunikacija veliko lažja, kar poenostavlja policijske postopke s tujimi državljani. Med turisti je zaznati tudi zadovoljstvo, saj se počutijo varneje ob prisotnosti domačega policista, ki obvlada njihov jezik in pozna okolje, iz katerega prihajajo.

Po drugi strani je takšna oblika dela koristna tudi za policiste. Izmenjava informacij je hitrejša, saj ni zamudnega preverjanja podatkov preko drugih služb. Hrvaški policisti lahko podatke pridobijo neposredno od slovenskega policista in obratno. Hkrati policisti izmenjujejo svoje operativno znanje, se drug od drugega učijo in tako soustvarjajo dobre prakse.

Pred odhodom na Hrvaško je policiste sprejel tudi v. d. generalnega direktorja policije

Med pripravami na napotitev so navedeni policisti skupaj s predstavnicama Sektorja za mednarodne policijske operacije na Generalni policijski upravi Jolando Vidic in Andreo Žegarac obiskali slovensko veleposlaništvo v Zagrebu, kjer so se srečali z veleposlanikom Gašperjem Dovžanom, njegovim namestnikom mag. Miho Faturjem, vodjo konzularnega oddelka Polono Bradač in policijskim atašejem v Zagrebu mag. Srečkom Jarcem.

20230711 081938 sprejem pred napotitvijo

Policiste sta pred njihovim odhodom sprejela tudi v. d. generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić in pomočnik generalnega direktorja policije Jože Senica.

Poleg obiska na veleposlaništvu pa so se policisti v prejšnjem tednu udeležili tudi krajših sestankov v posameznih organizacijskih enotah Generalne policijske uprave, kjer so se seznanili z delovnimi področji posameznih enot in navezali stike, ki jim bodo omogočali hitrejše in učinkovitejše delo med napotitvijo. Tako so obiskali Sektor splošne policije v Upravi uniformirane policije ter Sektor za mednarodno policijsko sodelovanje in Center za kriminalistično obveščevalno dejavnost v Upravi kriminalistične policije, Sektor za notranje preiskave in integriteto v Službi generalnega direktorja policije, Urad za informatiko in telekomunikacije ter Operativno-komunikacijski center.