Sorodne objave

 

Glede na vremensko napoved se končuje obdobje lepega vremena in začenja prehod v ponovno težke razmere v gorah. Te so se letos že mnogokrat tudi v lepem vremenu izkazale za zelo zahtevne. Zato pohodnike pozivamo k veliki previdnosti, odgovornosti in potrpežljivosti.

20221226 121458

Samo prejšnji teden, ko je bila v okviru dežurne ekipe za helikoptersko reševanje z ekipo Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) dežurna Slovenska vojska, se je odvilo 14 helikopterskih reševanj, letos v poletni sezoni pa že več kot 120. Za številna med njimi lahko napišemo, da sta do njih pripeljali velika nepazljivost in skrajna neodgovornost.

Ne zlorabljajte klicev na pomoč in poskrbite za ustrezno opremljenost

Prejšnji torek je policist gorske policijske enote med intervencijo ekipe GRZS z vojaškim helikopterjem neodgovorno ravnanje ugotovil pri pohodnici, ki naj bi pomoč potrebovala med Malo in Veliko Mojstrovko. Šlo je za žensko, ki je jokala in klicala na pomoč, sprejeta pa sta bila dva klica, da z njo nekaj ni v redu. V iskanju je niso našli, zato okoliščin niso mogli preveriti.

V sredo so v slabem vremenu nad Črnim jezerom reševali italijanski pohodniški par, ki ga je zajela nevihta in ni mogel sestopiti. Pohodnika sta bila tudi neustrezno opremljena. Tudi če v gorah niso napovedane nevihte, so oblačila za dež nujen kos opreme v nahrbtniku!

20221008 110505

Ravnanja nekaterih pohodnikov lahko opišemo kot skrajno neodgovorna

V soboto so na območju Škrlatice z gorskimi reševalci preverjali informacijo pohodnice, ki je sporočila, da je neznana mati v bivaku pustila 10 ali 11 let starega otroka in mu ob tem naročila, naj jo tam počaka, medtem ko se je sama povzpela na Škrlatico. Prijaviteljica je po določenem času ponovno preverila bivak in tam ni našla nikogar od njiju, kar je sporočila na interventno številko 112. Helikopter in reševalci so območje preiskali in niso ugotovili posebnosti. Kot kaže, sta ženska in otrok vendarle varno sestopila, gre pa za izredno neodgovorno in nevarno početje starša, ki je cilj postavil pred varnost. Taka dejanja so nesprejemljiva.

Včeraj pa so na Mali Mojstrovki obravnavali zdrs češke pohodnice, ki si je huje poškodovala nogo, ker ni uporabljala ustrezne obutve. Pri sestopu je v supergah zdrsnila na skalnatem terenu in utrpela zlom goleni. Mojstrovka ni travnik. Je izrazito skalnat gorski svet, kjer je nujna pohodniška obutev.

Slovenske gore so zahtevne, zato pohodnike pozivamo k premišljenim in odgovornim odločitvam

V letošnji poletni sezoni je bilo še več podobnih ravnanj, zaradi katerih so se mnogi pohodniki znašli v zanje brezizhodnem položaju. Najpogosteje so se pri njih pojavile onemoglost, utrujenost in prestrašenost ali pa so se izgubili. Pretežno so se taka stanja v povezavi z neustrezno opremljenostjo pojavljala pri tujcih in v različnih vremenskih razmerah.

Zato ponavljamo opozorilo o zahtevnosti slovenskih gora in pozivamo k odgovornim odločitvam. Turistične delavce pa prav tako prosimo, naj z nevarnostmi seznanijo svoje goste. Ne bo narobe, če pohodniki tudi sami kdaj, ko opazijo nevarno početje, pohodnika na to prijazno opomnijo.

oba prevoznika Policija in SV

V poletni reševalni sezoni je zaradi močno povečanega obiska gora in s tem tudi množice nesreč organizirano posebno dežurstvo helikopterske ekipe Gorske reševalne zveze Slovenije, kjer prevozniški del po vnaprej določenem razporedu zagotavljata Policija in Slovenska vojska.

Povezane vsebine

Nasveti za pohodnike, planince in gornike (preventivni nasveti policistov)

Varneje v gore poleti (preventivni nasveti Planinske zveze Slovenije)