Sorodne objave

 

Deveti mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja (SOBRA) v Gornji Radgoni se je 24. septembra 2023 sklenil z zaključno slovesnostjo. Za razstavljavci, med katerimi je bila tudi slovenska policija, so štirje vsebinsko bogati sejemski dnevi s številnimi strokovnimi predstavitvami, prikaznimi vajami, predstavitvami dela, opreme, novosti in trendov.

1000008461

Obiskovalci so si lahko vsak dan ogledali najsodobnejšo oborožitveno in zaščitno opremo policistov specialcev in policistov posebne enote ter drugo opremo, ki jo pri svojem delu uporabljamo policisti. Predstavili smo poklic policista, kriminalista in vodnika službenih psov ter delo Letalske policijske enote, gorske enote policije, Policijskega orkestra. Na ogled je bila tudi razstava o zgodovini milice in policije.

Govor ministra sobra

Zbrane na zaključni slovesnosti je nagovoril tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Kot je dejal minister Poklukar ob zaključku sejma, je področje obrambe, varnosti, zaščite in reševanja je izjemno zahtevno, odgovorno in široko področje, na katerem delujejo številne državne inštitucije in mnoga specializirana podjetja – domača in tuja. "Dejavnosti vseh ključnih akterjev v tem tesno prepletenem sistemu so usmerjene prvenstveno v ljudi in premoženje, v njihovo varnost, varovanje, zaščito – skratka v njihovo dobrobit. Prav to smo vsi deli nacionalno-varnostnega sistema že večkrat pokazali in dokazali – nazadnje v katastrofalnih avgustovskih poplavah in plazovih, ki so razdejali dobršen del naše države in narave, botrovali mnogim žalostnim zgodbam in osebnim stiskam naših ljudi." Ob tej priložnosti se je zahvalil vsem reševalnim in intervencijskim službam, civilni zaščiti, policiji, vojski, humanitarnim organizacijam, prostovoljcem in vsem ljudem širokega srca, ki so na kakršen koli način pomagali in še pomagajo v tej naravni nesreči.

Tudi sejem SOBRA je na svoj način del tega ustroja, je poudaril minister. "Je namreč imenitna priložnost: prvič za navezovanje osebnih stikov in drugič: je priložnost, da vse interventne, obrambne in varnostne službe spoznajo druga drugo, njihovo delo, zadolžitve in opremo. Tako se akterji lahko osebno spoznajo, se pogovarjajo, sklepajo trdna zavezništva in celo prijateljstva, izmenjujejo izkušnje, dobre prakse ... To vse pa je nato optimalna podlaga in dragocena popotnica za kasnejše skupno delo na terenu in neposredno v operativi. V dramatičnih situacijah ali izrednih in kriznih dogodkih šteje tudi to, kaj znamo, koga spoznamo in se naučimo prav na tovrstnih dogodkih," je sklenil Poklukar.

Priznanje prejemnikDejanKranjec

Policist Dejan Kranjec iz Policijske postaje Lendava je na zaključni slovesnosti prejel posebno priznanje za pogumno dejanje na sejmu Agra v Gornji Radgoni. Konec avgusta je namreč s hitrim odzivom rešil otroka pred zadušitvijo.

received 2064715470545816

Po končani strokovni predstavitvi službenih zadolžitev pa je na vrsti težko prislužen počitek!

Povezane vsebine

Policist na sejmu Agra rešil otroka pred zadušitvijo

Foto: Policija in Pomurski sejem