Sorodne objave

 

Generalni direktor policije mag. Senad Jušić se je včeraj in danes, 26. in 27. septembra 2023, v Haagu na Nizozemskem udeležil konvencije evropskih policijskih šefov (ang. European Police Chiefs Convention - EPCC).

PoliceChiefsFamilyPhotoEU SAC

Srečanje generalnih direktorjev policij iz EU in držav članic schengenskega območja, šefov carin, predstavnikov Europola, Evropske komisije in drugih agencij EU je letos poleg Europola gostila Španija, ki trenutno predseduje Svetu Evropske unije. Generalni direktorji in drugi visoki gostje so razpravljali o kriminalu in policijskem delu v digitalni dobi, vlogi, ki jo igra kriminal pri destabilizaciji družbe, ter izzivih, ki jih nelegalne migracije predstavljajo za schengensko območje.

Plenarno zasedanje2

Generalni direktor policije je pri tem poudaril, da slovenska policija za boj proti organiziranemu tihotapljenju migrantov namenja veliko tehničnih in kadrovskih sredstev. Zato smo v slovenski policiji vzpostavili tudi številne namenske delovne skupine, ki se osredotočajo na preiskave tihotapljenja migrantov. Informacije, ki jih pridobimo, v sodelovanju z Europolom in državami iz regije sistematično ocenimo in analiziramo ter tako pridobimo boljši pregled nad situacijo. "Ravno tesno sodelovanje je ključnega pomena za izboljšanje učinkovitosti našega dela in za skupen uspeh pri blaženju nezakonitih migracij," je še dejal. 

EuropolSloveniaBilateral 2

Ob robu konference je magister Jušić opravil tudi vrsto dvostranskih srečanj. Sestal se je z izvršno direktorico Europola Catherine De Bolle, ki mu je čestitala ob imenovanju, v nadaljevanju pa sta se strinjala, da je sodelovanje slovenske policije in Europola na vseh ravneh zelo dobro, učinkovito in kot tako vzgled dobrega policijskega sodelovanja. Generalni direktor je izvršni direktorici zagotovil tudi, da agencija Europol za Slovenijo predstavlja eno ključnih partneric pri zagotavljanju notranje varnosti.

Bilateralno srecanje z delegacijo SMK

Mag. Jušić se je srečal z direktorjem Urada za javno varnost Severne Makedonije Sašem Tasevskim, s katerim sta razpravljala o vrsti izvedenih in načrtovanih skupnih projektov, ki pričajo o uspešnem sodelovanju med policijama obeh držav. Dotaknila sta se v okviru Brdo procesa sprejete pobude za ustanovitev kontaktnih točk za izmenjavo informacij ob zaznavi in preiskovanju kaznivih dejanj tihotapstva migrantov, pa tudi uspešno izvedenih skupnih patrulj na ozemlju Severne Makedonije, v katerih je v sedmih letih sodelovalo kar 458 slovenskih policistov.

Srecanje s crnogorskim vdgdp Terzicem

Generalni direktor se je sestal še z Nikolo Terzićem, vršilcem dolžnosti direktorja uprave policije Črne gore. V pogovoru sta se osredotočila na poglobitev sodelovanja v boju proti transnacionalnemu organiziranemu kriminalu, predvsem v zvezi s črnogorskimi organiziranimi kriminalnimi združbami, ki se ukvarjajo z mednarodnim tihotapljenjem drog. Mag. Jušić je sogovorniku potrdil, da je slovenska policija odprta za sodelovanje na vseh področjih, saj si želimo, da bodo naša skupna prizadevanja na področju koordinacije in izmenjave informacij med varnostnimi organi obeh držav okrepila varnost v regiji.

S Slovenci na Europolu2

V sklopu dogodka se je generalni direktor policije srečal tudi s Slovenci, ki službujejo pri agenciji Europol, in si ogledal prostore, kjer delujejo slovenski oficirji za zvezo. Podrobneje se je seznanil tudi z operativnim centrom Europola. 

Ogled operativnega centra