Sorodne objave

 

Ministrstvo za zdravje in Policija bosta letos že osmič izvajala akcijo za manj popitega alkohola in manj opitih voznikov na slovenskih cestah. Med 6. in 12. novembrom 2023 bodo policisti po vsej Sloveniji izvajali poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, cel november pa bomo skupaj ozaveščali o pasteh prekomernega pitja alkohola ter akcijo zaključili s tradicionalnim koncertom Slovenija piha 0,0. Na tokratnem koncertu, ki bo 6. decembra v ljubljanskem Kinu Šiška, bosta skupaj nastopila Policijski orkester in Hamo.

Slovenija piha banner4 3

V času akcije, torej med 6. in 12. novembrom, bodo policisti poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov, preverjali vsebnost alkohola v izdihanem zraku. Kršitelje seveda čaka kazen v skladu s predpisi, vozniki, ki bodo "napihali" 0,0, pa bodo prejeli letak, s katerim bodo lahko pridobili vstopnice za že tradicionalni koncert Policijskega orkestra z letošnjim glasbenim gostom Hamom.

Možnosti za pridobitev vstopnic smo razširili in jih namenili tudi sledilcem na Facebook strani Slovenija piha 0,0. V okviru vsebin o pasteh in škodljivosti prekomernega pitja alkohola bodo predstavljeni podatki in mnenja strokovnjakov o pitju alkohola, o škodljivosti alkohola, zbrana bodo razmišljanja na vprašanja o vzrokih velike prežetosti družbe z alkoholom in objavljeni komentarji ali odgovori na vprašanja. Med sodelujoče bomo razdelili kar nekaj parov vstopnic za koncert Slovenija piha 0,0.

Mesec november, še posebno čas okoli martinovega, je pogosto zaznamovan z uživanjem alkohola. Ker alkoholizirani vozniki še vedno prevečkrat sedejo za volan, letos že osmič po vrsti v okviru akcije Slovenija piha 0,0 voznikom sporočamo, da alkohol ne spada za volan, da so opiti vozniki nevarni vozniki, posledice nepravilne odločitve voznika pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi pa bodo čutili poleg voznika tudi sopotniki, drugi udeleženci v prometu in žal prepogosto tudi svojci voznikov in žrtev. Da bi bile naše ceste varnejše za vse prometne udeležence, v akciji ozaveščamo prebivalce Slovenije o pasteh prekomernega pitja alkohola, voznike pa nagovarjamo, naj takrat, ko vozijo, ne uživajo alkohola, oz. v primeru, da so ga uživali, ključe vozila prepustijo tistemu, ki alkohola ni pil, ali si zagotovijo drug varen prevoz.

Alkohol deluje opojno, povzroča zasvojenost in škoduje zdravju. Škoda prekomernega pitja se kaže na vseh področjih našega življenja. Še posebej v cestnem prometu, ko alkohol in druge psihoaktivne snovi vplivajo na poslabšanje vozniških sposobnosti in varnost vožnje, kar prispeva k večjemu tveganju za nastanek prometne nesreče.

Za varnost v prometu smo odgovorni vsi udeleženci, zato izberimo pravo odločitev, poskrbimo, da bo tudi v času martinovanja Slovenija pihala 0,0 in da bodo naše ceste varne za vse!

Povezane vsebine

Varne meje pitja alkohola ni!

Alkohol ubija, največkrat nedolžne