Sorodne objave

 

Uprava RS za zaščito in reševanje in Policija sta danes, 13. februarja 2024, podpisali letni načrt o sodelovanju na področju neeksplodiranih ubojnih sredstev in protibombne zaščite. Letni načrt, ki ureja sodelovanje med oddelkom za protibombno zaščito policijske specialne enote in državnimi enotami uprave za zaščito in reševanje, pristojnimi za varstvo pred eksplozivnimi sredstvi, sta podpisala Leon Behin, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje, in mag. Senad Jušić, generalni direktor policije.

slika podpisovanja letnega načrta predstavnikov Uprave za zaščito in reševanje in Policije

"Uprava za zaščito in reševanje in Policija tesno sodelujeta na številnih področjih, med drugim pri zagotavljanju helikopterskih prevozov za reševanje v gorah, gašenju požarov v naravnem okolju, evakuaciji, zavarovanju območij, obveščanju ob nesrečah, preiskovanju vzrokov za nesreče in drugih pomembnih nalogah. Poleg teh vidnih dejavnosti pa se aktivno ukvarjamo tudi z izmenjavo izkušenj, izobraževanjem ter usklajenim razvojem opreme na področju varstva pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi in proti bombni zaščiti. V zadnjem letu in pol se je naše sodelovanje še bolj okrepilo, saj nas je izboljšana razvojna dejavnost privedla do nakupa nove opreme, ki smo jo danes tudi predstavili. Ključ našega sodelovanja in napredka je v izmenjavi praks ter opreme, kar pa krepi danes podpisan načrt sodelovanja na podlagi Sporazuma o medsebojnem sodelovanju na tem področju," je dejal Leon Behin, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje.

slika generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Leona Behina, ki je podal izjavo

"Slovenija leži na območju, kjer je iz prve in druge svetovne vojne ostalo veliko neeksplodiranih sredstev, ki jih večinoma najdemo po naključju, največkrat pri različnih posegih v okolje. Obenem pa smo enako kot vse države v regiji podvrženi sodobnim varnostnim izzivom, kamor sodijo tudi teroristične grožnje oz. grožnje z različnimi eksplozivnimi sredstvi. Medsebojna podpora dveh služb, ki imata sorodno delo, je zato izjemno dobrodošla," je dejal generalni direktor policije mag. Senad Jušić.

slika generalnega direktorja Policije Senada Jušića pri podajanju izjave

"Letni načrt, ki sva ga podpisala z generalnim direktorjem Behinom, predvideva širok spekter sodelovanj, in sicer predvsem izvajanje skupnih intervencijskih aktivnosti, skupna izobraževanja in usposabljanja ter izmenjavo znanj in izkušenj, zagotavljanje medsebojne logistične, informacijske, komunikacijske in druge podpore, skupno nabavo, pa tudi vzdrževanje in uporabo različne opreme in tehničnih sredstev ter souporabo prostorov in objektov. Verjamem, da bo sodelovanje koristilo obema službama in da bomo s skupnimi močmi še bolje zagotavljali varnost prebivalcem Slovenije," je še dodal Jušić.

slika razstavljene opreme in tehničnih sredstev

Ob tej priložnosti sta tako policija kot uprava za zaščito in reševanje predstavili svojo opremo. Specialna enota policije je predstavila intervencijsko vozilo s pripadajočo opremo, in sicer robota (za pregled in manipulacijo eksplozivnih oziroma nevarnih predmetov), vodni top za nevtralizacijo eksplozivnih naprav, prenosni rendgenski aparat, protibombno obleko, ostalo drobno tehnično opremo.

slika razstavljene opreme in tehničnih sredstev pri vozilu Uprave za zaščito in reševanje

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje pa je predstavila intervencijsko vozilo DEvNUS z opremo, in sicer georadar, različne detektorje kovin, UTV vozilo oziroma štirikolesnik, podvodni dron, ki ga je na predstavitvi v upravljanje izročila Specialni enoti policije, ter ostala tehnična sredstva.

Povezane vsebine

Previdno ob najdbi neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve in druge svetovne vojne