Sorodne objave

 

Na ozemlju Slovenije je še vedno veliko ostankov najrazličnejših neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS), kot so ročne bombe, granate, različne vrste streliva za pehotno orožje, vžigalniki, protipehotne in protioklepne mine ter letalske bombe iz prve in druge svetovne vojne. Kaj je najbolje storiti, če naletite nanje? Objavljamo nekaj pomembnih nasvetov.

prva.stran zgibanke Uprave RS za zaščito in reševanje Kaj storiti, če najdeš NUS

Uprava RS za zaščito in reševanje je koristne preventivne nasvete zbrala
v zgibanki Kaj storiti, če najdeš NUS  .

Pomembni nasveti za naključne najditelje in ljubiteljske zbiralce

Ljubiteljske zbiralce oziroma osebe, ki načrtno iščejo eksplozivna sredstva - ostanke iz prve in druge svetovne vojne, opozarjamo, naj tega ne počnejo, saj je manipulacija s takšnimi sredstvi izjemno nevarna za nastanek poškodbe in smrt. Ljubiteljski zbiralci naj NUS tudi ne odnašajo domov in kljub morebitnemu prepričanju, da imajo dovolj znanja in izkušenj, ne poskušajo posegati vanje.

Ljubiteljskim zbiralcem in naključnim najditeljem še svetujemo, da se ob najdbi NUS ali predmetov, za katere sumijo, da gre za NUS, tem ne približujejo; mesto najdbe naj ustrezno označijo, se po poti prihoda odmaknejo na ustrezno razdaljo in o tem takoj obvestijo na številko 113 ali 112.

Kraj najdbe NUS bo policija ustrezno zavarovala, pirotehniki civilne zaščite (DENUS) pa bodo ob ustreznih varnostnih ukrepih takšno sredstvo ali uničili na kraju ali odpeljali na ustrezen prostor v uničenje.

Občanom svetujemo tudi, naj NUS ne nosijo na policijsko postajo, saj s takšnim ravnanjem lahko ogrozijo tako sebe kot okolico.

Zaradi neustreznega ravnanja z NUS v zadnjih letih kar nekaj tragičnih primerov

V preteklosti se je zaradi neprimernega ravnanja s temi nevarnimi sredstvi zgodilo več nesreč, ki so se končale s hudimi telesnimi poškodbami ali celo smrtjo.

slika neeksplodirane letalske bombe, Vurberk, julij 2017O izjemni nevarnosti NUS kaže nekaj tragičnih primerov v zadnjih letih. Tako smo leta 2018 obravnavali smrt občana na območju PU Novo mesto, ki si je domov pripeljal granato in jo želel deaktivirati. Na območju PU Nova Gorica smo januarja 2021 obravnavali smrt občana, ki mu je pri poskusu deaktivacije razneslo granato. Marca 2021 je občanu na Postojnskem eksplozivni izdelek med demontažo eksplodiral v roki; zaradi hudih poškodb je umrl.

Do prave tragedije bi lahko prišlo tudi julija 2017 v Vurberku, ko bi lahko eksplodirala 250-kilogramska letalska bomba (na fotografiji). Bombo je v družbi svojih otrok našel občan, jo izkopal in nepremišljeno odpeljal kar na svoje domače dvorišče, a so jo strokovnjaki še pravočasno onesposobili in s tem preprečili velikansko škodo za ljudi in premoženje.Januarja 2022 so uspešno onesposobili tudi še neeksplodirano letalsko bombo na Teznem v Mariboru, na območju, kjer je po strokovnih ocenah še mnogo neeksplodiranih bomb, predvsem ob mostovih in železniških tirih.

Primeri najdenih NUS

Foto: Uroš Frol, Državna enota Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi

Povezane vsebine

Varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi