Sorodne objave

 

Slovenska policija je pred nedavnim dobila sedem novih osebnih avtomobilov in motorno kolo z vgrajenim videonadzornim sistemom ProVida 2000, ki jih je danes predstavila na Postaji prometne policije Ljubljana.

20010413-provida4

Na tiskovni konferenci so direktor Uprava uniformirane policije Generalne policijske uprave Stanislav Veniger, vodja sektorja za cestni promet Ljubo Zajc in vodja oddelka za nadzor cestnega prometa v sektorju za cestni promet Robert Sušanj predstavili način dela z videonadzornim sistemom ProVida 2000 in aktualne varnostne razmere v Sloveniji.

Poleg štirih videonadzornih sistemov, ki jih je slovenska policija že uporabljala od leta 1999, so dokupili še štiri nove sisteme, katerih delovanje so novinarji lahko preizkusili tudi s promocijskimi vožnjami, ki so jih organizirali na PPP Ljubljana.

Sistem ProVida 2000 je videosistem, ki ga policija uporablja za nadzor in urejanje cestnega prometa. Uporablja se ga lahko tudi kot učni pripomoček za udeležence v prometu, policistu pa služi kot pripomoček za dajanje opozoril in navodil udeležencem v prometu ter za ugotavljanje in dokazovanje kršitev cestnoprometnih predpisov. Sistem je sestavljen iz barvne kamere, glavne enote z LCD prikazovalnikom, daljinsko upravljalno-komandnega dela (PolicePilot) in videorekorderja za arhiviranje posnetkov ter omogoča zapis avdiosignala na videotrak, ki ga policist ob nadzoru prometa in ugotavljanju kršitev cestnoprometnih predpisov pokaže tudi kršitelju. Poleg video in avdio arhiviranih signalov so na videotraku tudi drugi podatki, kot so ura, datum, identifikacijska številka policijske patrulje, prikaz lastne in povprečne hitrosti, posredno izračunane na podlagi meritev časa in prevožene poti, itd. Vsi podatki in videoslika so prikazani na LCD prikazovalniku, ki je pripomoček policistu za nastavitev sistema in hkrati tudi prikazovalnik posnetega dogajanja v cestnem prometu.

20010413-provida1Policisti, ki upravljajo z videonadzornim sistemom ProVida 2000 imajo ustrezno potrdilo o uspešno opravljenem usposabljanju za uporabo imenovanega sistema, med katere sodi certifikat iz treningov varne vožnje, uspešno opravljeni psihofizični test ter delovne izkušnje pri kontroli in nadzoru cestnega prometa. V slovenski policiji je trenutno usposobljenih 93 policistov s prometnih policijskih postaj in Specializirane enote za nadzor prometa.

20010413-provida6Policijsko delo je z uporabo sistema ProVida 2000 učinkovitejše, saj je usmerjeno predvsem v odkrivanje kršitev, ki jih z običajnimi policijskimi ukrepi ni bilo mogoče uspešno in učinkovito odkrivati oziroma dokazovati. Dosedanje izkušnje in analize opravljenega dela s sistemom ProVida 2000 so pozitivne tako glede same uporabnosti kot tudi učinkovitosti.

20010413-provida2

Osnovni namen uporabe videonadzornega sistema ProVida 2000 je povečanje učinkovitosti v cestnem prometu predvsem pri ugotavljanju prehitre vožnje. Sistem ProVida 2000 se bo v 70 odstotkih uporabljal na avtocestah, 30 odstotkov njegove uporabe pa bo na regionalnih cestah in naseljih, čeprav varnost ne bo s tem sistemom nič boljša, če ne bo vsak udeleženec v prometu najprej poskrbel za svojo varnost.

20010413-provida3

Policijska uprava Ljubljana in Policijska uprava Maribor sta imeli videonadzorni sistem ProVida že od samega začetka, torej od leta 1999. Poleg njiju imajo videonadzorni sistem ProVida 2000 še Policijska uprava Koper, Policijska uprava Celje in Policijska uprava Novo mesto in Specializirana enota za nadzor prometa, ki bo nadzorovala promet po vsej Sloveniji. Prihodnje leto namerava slovenska policija kupiti še dve opremljeni vozili z videonadzornim sistemom ProVida 2000.

20010413-provida5

 

fotografije: Tadeja Kuhar