Sorodne objave

 

Slovenska policija je v sodelovanju z avstrijskimi varnostnimi organi od začetka leta 2008 in v letu 2009 preiskovala mednarodno kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s prodajo prepovedanih drog na območju celotne Slovenije in Avstrije. Na današnji novinarski konferenci sta predstavnika Generalne policijske uprave in Policijske uprave Maribor podrobneje predstavila rezultate uspešno zaključene kriminalistične preiskave. Policija je ovadila 14 oseb in zasegla doslej največjo količino sintetičnih prepovedanih drog.

IMG 1881

Na današnji novinarski konferenci Generalne policijske uprave in Policijske uprave Maribor so sodelovali (od leve proti desni):
predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija, vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na GPU Slavko Koroš, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Maribor Marjan Fank in predstavnik za odnose z javnostmi na PU Maribor Bartolo Lampret.

Zvočni posnetek izjave Slavka Koroša (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Marjana Fanka (mp3) 

Kot so odkrili, je kriminalna združba prodajala predvsem tablete amfetamina, na ilegalnem trgu bolj znane kot ecstasy. V Avstriji so organizirali prekupčevalsko mrežo, ki je tablete preprodajala na "rave" zabavah. Cena tablet v Avstriji se je gibala med 10 in 12 evrov za tableto, kar je dvakrat več kot v Sloveniji. Prav tako je na območju celotne Slovenije kriminalna združba organizirala mrežo preprodajalcev, ki je oskrbovala predvsem mlajšo populacijo odvisnikov, pri čemer so izkoriščali organizirane javne prireditve (t. i. rave partyje).

7. in 8. maja 2009 je potekala zaključna akcija, v kateri je bilo na območju Slovenje opravljenih 14 hišnih preiskav in 7 preiskav motornih vozil. Zaključno akcijo so vodili mariborski kriminalisti, sodelovali so še kriminalisti iz PU Ljubljana, PU Murska Sobota in Uprave kriminalistične policije ter avstrijski varnostni organi. Skupno so kriminalni združbi zasegli 19.798 tablet amfetamina, 287 g amfetamina, 174 g konoplje in manjše količine kokaina. Samo v zaključni akciji 7. maja je bilo zaseženih 10.000 tablet ecstasyja. Kriminalni združbi so v zaključni akciji zasegli tudi večjo količino denarja in prevozna sredstva osumljencev.

Zaseg skoraj 20.000 tablet ecstasyja je največji primer zasega tovrstne droge v obdobju samostojne države Republike Slovenije v okviru ene preiskave, zelo pomembno težo pa ima tudi v mednarodnem merilu.

Kriminalisti so ovadili 14 oseb, starih od 19 do 29 let, ki so se od leta 2007 ukvarjale s prodajo prepovedanih drog. Od tega je bilo 5 oseb v 48-urnem policijskem pridržanju, 4 osebe pa so bile 9. maja privedene k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zoper vse privedene odredil pripor. Zoper njih je bila podana kazenska ovadba zaradi storitve skupno 161 kaznivih dejanj s področja zlorab prepovedanih drog po členu 196 in 197 Kazenskega zakonika (ki je veljal do 1. novembra 2008) in po členu 186 in 187 KZ-1 (ki velja od 1. novembra). Zagrožena kazen po obeh zakonih je od 5 do 15 let zapora. V nadaljevanju poteka še preiskava finančnih transakcij pridobljene koristi, saj obstaja sum pranja denarja.

Med preiskavo so ugotovili, da se je kriminalna združba poleg ponudbe ostalih vrst prepovedanih drog ukvarjala tudi z razpečevanjem večjega števila tablet, ki so vsebovale mCPP, ki je zelo nevaren za zdravje ljudi, na kar je v preteklosti že opozarjalo Ministrstvo za zdravje.

Aktivnosti policije je umerjala Skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri Vrhovnem državnem tožilstvu RS.

Problematika sintetičnih prepovedanih drog

Zahodna Evropa (Nizozemska, Belgija), vse bolj pa tudi Vzhodna Evropa (Poljska, baltske države), sta še vedno eno pomembnejših območij proizvodnje in uporabe amfetaminov in ecstasyja.

Po podatkih Urada za droge in kriminal pri Združenih narodih v svetu kar 200 milijonov ljudi uporablja prepovedane droge, od tega jih 35 milijonov uporablja amfetamine, metamfetamine in ecstasy.

Ecstasy - psihoaktivna snov, ki deluje kot poživilo z blagim halucinogenim učinkom - je bil v Evropi znan kasneje kot v Združenih državah Amerike in tudi njegovo uživanje ima v Evropi krajšo tradicijo. Od 90-tih let naprej je v Evropi njegova priljubljenost med uporabniki naraščala, od sredine 90-tih let pa se je njegova prisotnost močno povečala tudi na črnem trgu v Sloveniji. To potrjujejo tako zasegi ecstasya kot raziskave strokovnjakov o uporabi in pogostejšem iskanju zdravniške pomoči.

Ecstasy se na črnem trgu pojavlja v različnih oblikah, najpogosteje v obliki tabletk različnih oblik, barv in logotipov, redkeje v obliki kapsul. Vendar se lahko tablete razlikujejo med seboj po prisotnosti in deležu MDMA (3,4-metilendioksimetamfetamin), vsebujejo pa lahko tudi druge sestavine, kot npr. kofein, amfetamin itn. Ecstasy se namreč pridobiva v ilegalnih laboratorijih in zaradi naraščajočega povpraševanja se črni trg odziva z vedno večjo in bolj raznovrstno ponudbo. Treba pa se je zavedati, da proizvajalce na črnem trgu vodi interes po hitrem in donosnem zaslužku. Zaradi tega se lahko zgodi, da to, kar se prodaja kot ecstasy, pravzaprav to ni. Proizvajalci lahko v ilegalnih laboratorijih mešajo različne sintetične snovi, dodajajo druge droge ali celo zdravila. S prostim očesom ni možno ugotoviti, kaj vse vsebuje posamezna tabletka. Dve tabletki sta lahko na videz enaki, v resnici pa vsebujeta različne snovi.

Uporaba ecstasya in tudi drugih sintetičnih drog je pogosto povezana z različnimi plesnimi prireditvami (tehno, rave), podatki v zadnjih letih pa kažejo, da se uporaba te droge med mladimi seli tudi na druge oblike druženja, kot so zasebne zabave v domačem okolju ali zaključene družbe v gostinskih lokalih. V splošni javnosti, med uživalci in tudi med nekaterimi strokovnjaki še vedno prevladuje zmotno prepričanje, da je ecstasy relativno varna snov. To prepričanje temelji na več dejavnikih, najprej so to tabletke, ki se zdijo na pogled zabavne in nenevarne, potem je to preprost način zaužitja, poleg tega ne smemo pozabiti, da med relativno številnimi uporabniki te droge le redki iščejo zdravniško pomoč, pa še ti le ob težjih zapletih.

Izsledki raziskav in klinične izkušnje pa dokazujejo, da je ecstasy lahko zdravju škodljiv. Vpliva na psihofizične sposobnosti, ki se še poslabšajo v kombinaciji z alkoholom in drugimi drogami. Uživanje lahko pri uporabniku povzroči tako telesne kot duševne zaplete, še posebej pri bolj občutljivih osebah, v najhujšem primeru pa se lahko uporaba konča tudi s smrtjo. Vendar zapletov in posledic ne moremo napovedovati vnaprej.

Učinki ecstasya

Ob uporabi povzroča evforijo, občutek povečane energije, poveča se aktivnost in posameznik lažje navezuje stike. Pogosto je bolj intenzivno zaznavanje, možni pa so tudi takojšnji neželeni učinki, kot sta vznemirjenost in tesnobnost. Ecstasy pa lahko povzroča tudi številne druge neželene stranske učinke, med njimi so slabost, znojenje, zamegljen vid, mišični krči, stiskanje in škripanje z zobmi. Simptomi prekomerne uporabe vključujejo povišan krvni tlak, vrtoglavico, panične napade, izgubo zavesti, krče, povišano telesno temperaturo. Ecstasy tudi zmanjša tek, žejo in potrebo po spanju. Tako so uporabniki lahko budni več dni, kar lahko vodi do dehidracije in izčrpanosti. Stimulativen učinek, dolga in intenzivna telesna dejavnost (ples) ter dejavniki okolja, kot so neprezračeni, pregreti prostori ter tesna sintetična oblačila, lahko v kombinaciji s povišano telesno temperaturo vodijo v vročinsko kap ali celo do poškodbe jeter ter odpovedi srca ali ledvic.

Strokovnjaki so dokazali, da lahko uživanje povzroča tudi trajne okvare možganov, ki se z nadaljnjim uživanjem še poslabšujejo. Uživalci pa škodljive vplive - najpogosteje gre za motnje spomina, mišljenja in razpoloženja (kar se odraža tudi na slabši koncentraciji in sposobnosti učenja) - pogosto niti ne opazijo niti jih ne pripisujejo ecstasyu.

V začetku 90-tih let so strokovnjaki začeli opozarjati še na duševne zaplete in posledice zaradi uporabe, kot so motnje razpoloženja (depresija), anksiozne in obsesivno kompulzivne motnje, flashback, sovražnost itn. Duševne motnje so lahko prehodne, lahko pa trajajo dlje časa, lahko se pojavijo tako pri osebah, kjer je v družini že prisotna duševna motnja, kot pri tistih, kjer v družini ni prisotna nobena duševna motnja.

Statistični podatki o številu zaseženih tablet ecstasyja:

  • v letu 2004: 874
  • v letu 2005: 1309
  • v letu 2006: 2950
  • v letu 2007: 1246
  • v letu 2008: 495

Na območju Slovenije smo v prvih štirih mesecih tega leta obravnavali 1.097 (v lanskih prvih štirih mesecih 741) kaznivih dejanj s področja zlorab prepovedanih drog, kar pomeni 48 % več kot v enakem lanskem obdobju, prav tako pa smo obravnavali 780 (774) prekrškov. Povečanje števila vsekakor kaže na dobro delo slovenske policije na tem področju, predvsem pa na njen načrten, proaktiven in mednarodno usklajen pristop, saj smo v tej in tudi drugih zadevah intenzivno sodelovali z varnostnimi organi tujih držav.

Poudariti pa je treba, da je danes predstavljeni primer rezultat uspešnega dela policije zoper storilce, ki so s prepovedanimi drogami oskrbovali svoje odjemalce v širšem, tudi mednarodnem okolju. Dejstvo, da storilci niso več na prostosti in ne nadaljujejo z izvrševanjem kaznivih dejanj, zagotovo vpliva na občutek varnosti ljudi.