Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Jože Romšek se je v ponedeljek in torek, 3. in 4. marca 2008, na Dunaju udeležil mednarodne konference šefov policij, ki jo je organizirala avstrijska policija v okviru priprav na evropsko nogometno prvenstvo EURO 2008. Glavni temi pogovorov sta bili varnostna priprava dogodka in sodelovanje s policijami sosednjih in tranzitnih držav ter držav udeleženk.

Generalni direktor policije Jože Romšek je Avstriji in Švici na konferenci izrekel "popolno podporo pri zagotavljanju varnosti omenjenega dogodka na podlagi notranje zakonodaje kot tudi na podlagi sklenjenih mednarodnih pogodb".

skupna

Vodje delegacij z zveznim ministrom za notranje zadeve Gunterjem Platterjem


Pri pripravah na evropsko nogometno prvenstvo, ki bo od 7. do 29. junija letos v Avstriji in Švici, slovenska uprava uniformirane policije že aktivno sodeluje z avstrijskimi notranjimi organi kot nacionalna nogometna informacijska točka. V okviru Uprave kriminalistične policije pa je tudi že določena kontaktna točka za 24-urno izmenjavo informacij.

Slovenska policija bo med prvenstvom z avstrijskimi organi sodelovala pri izmenjavi podatkov o potovanjih navijačev čez ozemlje Slovenije in po potrebi organizirala spremstvo tovrstnih skupin. Prav tako bo slovenska policija v tem času še intenzivneje izvajala ukrepe na schengenski meji za preprečevanje vnosa nevarnih predmetov in snovi ter preprečevala vstop v državo osebam, ki imajo to prepoved.

konferencaSefovPolicij

Romšek je v svojem pozdravnem govoru na konferenci izrazil prepričanje, da "bomo skupaj poskrbeli za varnost tega pomembnega športnega dogodka".


Dodatna podlaga za okrepljeno sodelovanje med avstrijsko in slovensko policijo pa bo med nogometnim prvenstvom tudi Skupna izjava ministra za notranje zadeve Republike Slovenije in zveznega ministra za notranje zadeve Republike Avstrije o sodelovanju v varnostnih zadevah med evropskim prvenstvom v nogometu 2008, ki sta jo ministra podpisala 5. novembra 2007.

zasedanje

Zasedanje


Avstrija in Švica sta pred tem srečanjem šefov policij organizirali že dve konferenci. Potekali sta 29. 12. 2006 in 13. 12. 2007, na njih pa so sodelovali strokovnjaki za nacionalno varnost držav, ki bodo med prvenstvom skrbeli za varnost tega pomembnega športnega dogodka. Naslednji konferenci bosta 31. 3. in 1. 4. 2008, prav tako na Dunaju.