Sorodne objave

 

Zaradi številnih novinarskih vprašanj in nekaterih netočnih trditev v medijih v zvezi s prijavo suma storitve kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost, ki naj bi bilo storjeno v eni od šol na območju Kočevja, objavljamo naslednje pojasnilo:

 Zvočni posnetek Leona Kedra, predstavnika policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete 


Policijska uprava (PU) Ljubljana je prejela prijavo o sumu storitve kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost, ki naj bi bilo storjeno na eni od šol na območju Kočevja. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana intenzivno zbirajo potrebna obvestila in dokaze v skladu z Zakonom o kazenskem postopku in načeli kriminalistične stroke, ki zahteva specifičen pristop, ko gre za sum tovrstnih kaznivih dejanj. Zaradi upravičene koristi otroka in njegove zaščite ter glede na to, da preiskava še poteka, podrobnejših informacij ne bomo posredovali.

Očitke, ki so se pojavili v nekaterih medijih, da policija ni ustrezno ukrepala, odločno zavračamo. Poudarjamo, da policija deluje strokovno, zakonito in s poudarkom na zaščiti koristi in pravic otrok.

Objava takšnih primerov je po našem mnenju neprimerna, saj dodatno stigmatizira otroke in že tako stigmatizirane otroke izpostavlja javnosti. S tem se jim povzroča dodatna škoda v njihovem osebnostnem razvoju.

Nenazadnje opozarjamo na 9. člen Zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki ravno zaradi zaščite fizične in psihične integritete prepoveduje medijsko izpostavljanje otrok. Ta prepoved velja za vse, vključno s starši in mediji.

 

Več informacij v brošuri o spolnem nasilju   in brošuri Ko postanem žrtev kaznivega dejanja