Sorodne objave

 

Generalni direktor policije, Jože Romšek, župan Cerkelj na Gorenjskem Franc Čebulj, direktor Policijske uprave Kranj Jože Mencin in komandir Postaje letališke policije Jure Lešnjak so danes, 3. junija 2008, na Brniku slovesno odprli nove prostore Postaje letališke policije Brnik.

trak

trak2

Stroški za gradnjo nove postaje, ki se razprostira na 2.220 m2, so znašali nekaj manj kot 3 milijone evrov, pri čemer je polovico sredstev prispevala Evropska unija.

postaja1

Več kot 2000 kvadratnih metrov novih površin bo 94 policistom nudilo ustreznejše pogoje za strokovno delo.

postaja2a postaja3a

postaja4

Novogradnja policistkam in policistom zagotavlja poslovne prostore, garaže in parkiranje vseh službenih vozil in vozil zaposlenih, prostore za delovanje operativnega štaba PU Kranj ter prostor za potrebe dela Urada za varnost in zaščito na letališču. Poleg tega so na postaji urejeni tudi trije pasji boksi za službene policijske pse, ki delajo na letališču.

Mencin

Direktor PU Kranj Jože Mencin


"Začetki delovanja policijske enote segajo v daljno leto 1963, ko je bilo uradno odprto Letališče Ljubljana. Enota je svoje delo začela v dveh prostorih, od katerih je bil eden namenjen dežurnemu policistu, drugi pa vodji enote in vodji pisarne. Ko se je občutno povečeval letalski promet na Letališču Ljubljana, ki je imelo kot osrednje letališče vedno velik gospodarski in družbeni pomen, in z vedno večjo potrebo po zagotavljanju varnosti v letalskem prometu ter potrebo po stalni prisotnosti delavcev takratne milice na letališču, se je razvijala tudi enota. 2. novembra 1972 je bila ustanovljena Postaja mejne milice Ljubljana - Brnik. Do danes je bila enota kar nekajkrat, zaradi različnih potreb in sprememb, 'prenovljena' in 'preimenovana'. Prostori pa so ostajali enaki, z nekaterimi manjšimi posodobitvami," je povedal direktor PU Kranj Jože Mencin.

darilo

Direktor PU Kranj Jože Mencin je vodstvu Postaje letališke policije ob otvoritvi izročil darilo.

Romsek

Generalni direktor policije Jože Romšek


Osrednji govornik na prireditvi, generalni direktor policije Jože Romšek, je poudaril, da "je bila policija v času od ustanovitve Postaje letališke policije Brnik do danes priča velikim spremembam in številnim izzivom, s katerimi se je postaja vselej uspešno kosala. Eden največjih izzivov v zadnjem času je bil vsekakor vstop Slovenije v Evropsko unijo, ki je policiji prinesel obilo zakonodajnih novosti. Te so večinoma povezane z vstopom v 'schengen'. Postaja letališke policije Brnik je pri tem odigrala eno ključnih vlog. Izjemno kakovostno opravljeno delo in odlična usposobljenost policistk in policistov ter vseh drugih zaposlenih so bistveno prispevali h končni pozitivni oceni schengenske evalvacije na slovenskih mednarodnih letališčih. Strokovnjaki so takrat ocenili, da smo tudi na zračni meji pripravljeni na vstop v schengensko območje. S tem je bil izpolnjen eden najpomembnejših predpogojev za vključitev Slovenije v 'schengen' in odpravljena še zadnja ovira na poti do skupnega prostora varnosti."

Romsek postroj

"Postaja letališke policije Brnik je specifična enota in kot taka pravzaprav edini branik schengenskega zračnega prostora v Sloveniji. Preprečevanje ilegalnih migracij ter odkrivanje ponarejenih dokumentov, tihotapljenja in drugih oblik kriminalitete so namreč v varnostnem interesu ne le Slovenije, temveč celotne Evropske unije," je dodal Romšek: "Za policiste, ki opravljajo tako zahtevne naloge, je bila stara stavba nesprejemljiva. Prejšnji prostori so predstavljali vse prej kot zavidljive delovne razmere. To so še najbolj občutili tisti, ki so v njih začenjali svoj dan ali tam preživljali naporne delavnike. Prostorska stiska in oprema, ki jo je že močno načel zob časa, sta bili glasen klic, da našim uslužbencem zagotovimo ustrezne delovne pogoje."

postroj

Romšek se je ob tem zahvalil vsem, ki so prispevali k uresničitvi projekta, ter policistkam in policistom zaželel, da bi jim delo v novih prostorih potekalo lažje, prijetneje in da bi ga še naprej opravljali z zadovoljstvom.

Lesnjak

Komandir Postaje letališke policije Jure Lešnjak se je zahvalil vsem, ki so pomagali pri gradnji nove postaje in zagotovil, da se bodo tudi v novih prostorih trudili pri svojem delu.

ogled razstave

Ob zaključku prireditve so si zbrani ogledali notranjost nove postaje letališke policije ter zbirko policijskih značk in simbolov upokojenega policista Gortana Simončiča.

razstava

dezurni

mikroskop