Sorodne objave

 

V Policijski akademiji v Tacnu se je danes, 30. junija 2008 slovesno zaključil letošnji kriminalistični tečaj. Nove kriminaliste sta pozdravila generalni direktor policije Jože Romšek in direktor Uprave kriminalistične policije mag. Aleksander Jevšek.

Kriminalistični tečaj je strokovno najpomembnejši program usposabljanja na področju kriminalističnega preiskovanja in ima poseben pomen tudi za celotno policijo.

IMG 8158

Mag. Aleksander Jevšek je za popotnico kriminalistom povedal, da so se "odločili za delo, ki prinaša predvsem veliko lepega. Vedno, ko boste svoje naloge opravljali zakonito in strokovno, bo tako slovenska kriminalistična policija kot tudi slovenska policija stala za vami. Zato ne smete od svoje naloge, za katero veste, da je pravilna, odstopiti niti za milimeter."

IMG 8166

Zaprisega novih kriminalistov


Letošnji kriminalistični tečaj je potekal od 3. marca do 20. junija v Tacnu in Gotenici. Tečaj je uspešno zaključilo 26 udeležencev iz več policijskih uprav, iz Uprave kriminalistične policije GPU in Centra za forenzične preiskave GPU. V okviru medresorskega sodelovanja so se letošnjega kriminalističnega tečaja udeležili tudi štirje pripadniki 17. bataljona vojaške policije v Slovenski vojski.

IMG 8271

Praktičnega dela kriminalističnega tečaja, ki je potekal od 9. do 20. junija v Gotenici, se je udeležilo 58 novih in že izkušenih kriminalistov, ki so se po besedah vodje tečaja Darka Delakorde iz Uprave kriminalistične policije zelo dobro odrezali: "Tečaj lahko ocenim kot uspešen. Prizadevnost je bila na zelo visoki ravni, strokovnost posameznikov pa je bila odvisna od njihovega predhodnega znanja. Kar nekaj imamo namreč novih kriminalistov, ki še nimajo praktičnih izkušenj, temveč zgolj teoretično znanje."

IMG 8283

Namen tečaja je bil udeležencem dati praktična znanja in spretnosti za odkrivanje in preiskovanje kriminalitete. Tečajniki so lahko v okoliščinah in razmerah, v katerih tudi dejansko poteka odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj, preizkusili svoje teoretično znanje kriminalistične stroke in spoznali oblike praktičnega sodelovanja z drugimi organizacijskimi enotami policije, državnim tožilcem, preiskovalnim sodnikom ter drugimi državnimi organi in institucijami, ki sodelujejo pri preprečevanju, odkrivanju in preiskovanju kaznivih dejanj.

IMG 8170

Generalni direktor policije je vsem "novopečenim" kriminalistom čestital za uspešno opravljen tečaj in poudaril, da morajo "svoje delo opravljati vestno, zakonito in strokovno, saj v Sloveniji velja, da je zakon za vse enak. Vsi so pred zakonom enaki."

IMG 8314

V strokovnem delu tečaja so pri posameznih učnih primerih vključeni specialisti iz drugih organizacijskih enot policije, v štirinajstih dnevih pa so na tečaju obravnavali naslednje teme:

IMG 1881

ogled kraja železniške nesreče,
DSC00006

IMG 6971

ogled kraja eksplozije,

IMG 6998

IMG 7002

DSCN0911

preiskovanje premoženjskih kaznivih dejanj,

SV100540

DSCN0968

preiskovanje ekološke kriminalitete,

DSC00381

ogled požiga (požara),

DSCN1009

preiskovanje samomorov, nesreč in drugih primerov sumljive smrti,

DSCN1008

DSCN0982

policijske ukrepe in procesna dejanja idr.

DSCN0983

Kako se jim je zdelo na tečaju, smo vprašali tudi nekaj tečajnikov.

IMG 6984

Sandi Kociper, SKP PU Maribor: "Sami pozitivni občutki. Spoznali smo veliko različnih situacij, kako se odzvati, kako preiskovati, kako opraviti ogled in podobno. Poleg tega bi si v prihodnje želeli še več takšnih usposabljanj tudi za starejše kriminaliste, kajti izmenjava informacij in načinov ogledov znotraj Slovenijo poenoti našo prakso. Tudi ob večerih se imamo super, saj strnemo vse dobre in slabe vstise, ki so se nabrali tekom dneva. Najbolj všeč mi je bila simulacija ropa, ki smo jo izvedli v celoti, kar pomeni od ogleda do prijetja osumljenca in obdelave sledi."

IMG 6985

Nenad Nikolovski, makedonski kriminalist: "Prvič sem na takšnem tečaju in zdi se mi zelo dober. Pri nas v Makedoniji namreč nimamo tovrstnih usposabljanj. Menim, da je takšno usposabljanje zelo koristno in da se lahko veliko naučimo. Vse je bilo zanimivo, še posebej pa tisti del, ko smo leteli s helikopterjem in iz njega preiskovali teren."

IMG 8128

Gavrilo Hadžić, CFP GPU: "Tečaj mi je bil zelo všeč, ves čas se je nekaj dogajalo. Še boljše bi bilo, če bi imeli več praktičnega dela, pa malo manj teoretičnega. Sicer pa, kar smo spoznali v teoriji, smo si lahko potem šli pogledat še v živo. Najbolj všeč mi je bila eksplozija. Takšni tečaji so zelo dobri in upam, da se jih bom lahko udeležil še več."

IMG 7040

Albert Nabernik, SKP PU Koper: "Zaradi interesov preiskave žal ne morem podati izjave, zato prosim, da se obrnete na pristojnega tiskovnega predstavnika."

IMG 7046

Samo Žerdoner, SKP PU Celje: "Na kriminalističnem tečaju smo spoznali številne stvari tako v teoriji kot tudi v praksi. Učili so nas 'stari mački', ki imajo res dolgoletne izkušnje v policiji. Najbolj všeč mi je bila samoobramba, vendar menim, da bi je lahko imeli še več. Ta tečaj je eden najpomembnejših in najbolj potrebnih za kriminalista, kljub temu pa bom rabil še nekaj časa in predvsem praktičnih izkušenj, da bom znal delati kot kriminalist."