Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci sta predstavnika Policijske uprave Ljubljana in Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi predstavila rezultate nedavne kriminalistične preiskave kaznivega dejanja izsiljevanja na območju PU Ljubljana in obenem opozorila na problematiko izsiljevanja v Sloveniji.

izsiljevanje01

Na fotografiji od leve proti desni: mag. Branko Japelj, Slavko Koroš


Kot je povedal mag. Branko Japelj, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Ljubljana, so ljubljanski kriminalisti v sodelovanju s policisti Specialne enote GPU 18. avgusta 2008 na Rusjanovem trgu v Ljubljani odvzeli prostost storilcema kaznivih dejanj in prekinili izsiljevanje, ki se je izvajalo na škodo oškodovanca z območja Kopra.

Na podlagi zbranih obvestil in podane prijave oškodovanca so namreč ugotovili, da so štirje slovenski državljani z območja Ljubljane (dva sta stara 26 let, eden 23 let, za četrtega identiteto še ugotavljajo) utemeljeno osumljeni storitve kaznivega dejanja Izsiljevanja po členu 218/I, III Kazenskega zakonika (za kar je zagrožena kazen do 5 let zapora oz. od enega do 8 let, če gre za hujšo obliko kaznivega dejanja). Na podlagi predhodnega dogovarjanja glede prodaje vozila so konec julija letos z resno izkazanimi grožnjami, fizično silo, uporabo orožja zoper življenje in telo ter na surov in poniževalen način v stanovanju na Rusjanovem trgu v Ljubljani prisilili oškodovanca, da je v škodo svojega premoženja istega dne na Upravni enoti Ljubljana na enega izmed storilcev prepisal športni osebni avtomobil višjega cenovnega razreda. S kaznivim dejanjem so si osumljenci pridobili 67.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Dvema osumljencema so policisti 18. avgusta na podlagi drugega odstavka 157. člena Zakona o kazenskem postopku odvzeli prostost ter ju naslednji dan privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku na Okrožno sodišče v Ljubljani, ki je zoper enega osumljenega odredil pripor.

 


O problematiki izsiljevanje v Sloveniji:

Vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto v UKP GPU Slavko Koroš je povedal: "Ukrepanje policije v konkretnem primeru in pa statistični podatki jasno kažejo na to, da policisti še kako resno obravnavamo primere nasilnih kaznivih dejanj, s katerimi se povzroča tako fizično kot psihično trpljenje ljudi, in da bomo storili vse potrebno za izsleditev storilcev oz. nasilnežev ter za zaščito integritete in varnost oškodovancev. Pri tem bomo uporabili vsa dovoljena sredstva in metode dela policije."

Po njegovih besedah smo v Sloveniji letos obravnavali 307 (253) kaznivih dejanj izsiljevanja, kar je za 54 kaznivih dejanj več kot v istem obdobju lani. Preiskanost kaznivih dejanj je kar 89,58-odstotna (lani 87,35-odstotna), kar kaže na to, da je policija pri preiskovanju teh kaznivih dejanj uspešna, nasilje nad oškodovanci pa se je tudi prenehalo.

S tovrstnimi kaznivimi dejanji se ukvarjajo tako posamezniki kot tudi skupine izsiljevalcev in organizirane kriminalne združbe, za dosego svojih ciljev (protipravna premoženjska korist) pa oškodovancem povzročajo fizično kot tudi psihično nasilje, materialno škodo, sramoto, v posameznih skrajnih primerih pa se odločijo tudi za njihovo ugrabitev.

Kljub temu, da se oškodovanci čedalje pogosteje odločajo in naznanjajo tovrstna kazniva dejanja, policisti ugotavljajo, da veliko teh dejanj oškodovanci ne naznanijo policiji, bodisi iz strahu pred nasilnežem bodisi zaradi lahkovernosti, da se bo izsiljevanje po plačilu prenehalo. Po izkušnjah policije to ni rešitev, saj nasilneži od oškodovancev z nasiljem zahtevajo čedalje več materialnih koristi, pri čemer so lahko v ozadju dejanski ali namišljeni dolgovi ali pa plačilo varovanja lokalov (t. i. reketiranje). Tako se oškodovanci velikokrat znajdejo v zanje nerešljivi situaciji, kaznivo dejanje pa policiji naznanili pozno, velikokrat tudi prepozno.

V upravi kriminalistične policije je bila pripravljena zloženka z naslovom Najemniki in lastniki lokalov, podjetniki, ne pustite se izsiljevati!, ki je namenjena ozaveščanju občanov ter vzpodbujanju in pozivu morebitnim oškodovancem, naj premagajo strah in se odločijo za pregon svojih krvnikov, saj bo policija izvedla vse potrebno za izsleditev storilcev in zaščito oškodovancev.

Kazniva dejanja lahko prijavijo na najbližji policijski postaji, na interventno telefonsko številko policije 113, na anonimni telefon 080 12 00 ali v neposrednem kontaktu s policistom oz. kriminalistom.

izsiljevanje02