Sorodne objave

 

V Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani je bilo včeraj, 20. 11. 2008, odprtje razstave z naslovom Spet trte so rodile. Tema razstave je vino: njegova vloga in pomen v kulturi ter načinu življenja na Slovenskem.

Na koncu pa opozori tudi na zlorabo alkohola. V tem delu sodeluje tudi policija, in sicer s predstavitvijo nekaj nekdanjih in modernih alkoskopov, ki jih policisti uporabljajo za merjenje vsebnosti alkohola v izdihanem zraku. Koncentracijo alkohola v izdihanem zraku merimo z miligrami alkohola na liter izdihanega zraka. Odrejanje preizkusov alkoholiziranosti je eden najpogostejših ukrepov policistov pri nadzoru cestnega prometa. Predstavitev alkoskopov spremljajo preventivni nasveti policije, saj je lahko vožnja pod vplivom alkohola smrtno nevarna:

  • Za večjo varnost vseh udeležencev v cestnem prometu sprejmite enostavno odločitev - če bom užival alkohol, ne bom vozil.
  • Če ste uživali alkohol, naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva.

Alkohol01

Alkohol02

Alkohol03

Alkohol04

Alkohol05

Ob tem še opozarjamo, daalkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. Ker alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur ali več po zaužitju, naslednje jutro po uživanju alkoholnih pijač še vedno nismo popolnoma sposobni za varno vožnjo oziroma je lahko pri preizkusu alkoholiziranosti stopnja koncentracije alkohola še vedno nad dovoljeno.

Alkoholiziranost udeležencev v prometu in prevelika hitrost sta najpogostejša dejavnika pri prometnih nesrečah z najhujšimi posledicami. V letu 2007 so policisti odredili 384.591 alkotestov, od katerih je bilo 27.934 pozitivnih. V istem letu je bila kar tretjina povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom pod vplivom alkohola!


Alkohol ubija - največkrat nedolžne

Vabljeni na ogled razstave!

Več o razstavi