Sorodne objave

 

V prostorih Ministrstva za notranje zadeve v Ljubljani je vodja Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Danijel Lorbek danes, 3. 9. 2007, podal izjavo v zvezi z včerajšnjimi zastoji na Mejnem prehodu Obrežje.

Kot je predvidevala usklajena časovnica za širitev schengenskega prostora in kot smo javnost že obvestili, je bil 1. 9. 2007 ob 00.00 uri vsem slovenskim policistom omogočen dostop do Schengenskega informacijskega sistema (SIS-a). Tako lahko pri mejni kontroli policisti sedaj avtomatično preverjajo podatke potnikov v nacionalnih policijskih evidencah, evidencah s področja upravnih notranjih zadev in v SIS-u. Uspešna vključitev v SIS ter opravljena schengenska evalvacija na tem področju, ki bo v Sloveniji potekala od 16. do 20. 9. 2007, je predpogoj za odpravo mejne kontrole na notranjih mejah EU, torej na meji z Avstrijo, Italijo in Madžarsko, ter pri notranjih schengenskih letih. Na podlagi sklepa Sveta EU o uporabi določb schengenskega pravnega reda, ki se navezujejo na schengenski informacijski sistem, sta bila Sloveniji (in drugim državam kandidatkam za vstop v schengenski prostor) s 1. 9. 2007 omogočena vnos in uporaba podatkov iz SIS-a.

070903 izjavaLorbek

Kot je predstavnikom medijev pojasnil vodja Sektorja mejne policije Danijel Lorbek, je dne 1. in 2. 9. 2007 zaradi konca turistične sezone, predvsem zaključka letnih dopustov in posledično velikega števila državljanov tretjih držav na vstopu v državo, prišlo do zastojev predvsem na Mejnem prehodu Obrežje, ki je najbolj frekventni mejni prehod na slovensko-hrvaški meji.

Tako je 1. 9. 2007 na MP Obrežje vstopilo 21.645 potnikov (15.395 tujih) in izstopilo 12.112 potnikov (7.612 tujih). Izrazito veliko število potnikov je bilo državljanov Turčije, ki so potovali v države Evropske unije. Dne 2. 9. 2007 pa je na MP Obrežje vstopilo 24.936 potnikov (21.693 tujih) in izstopilo 9974 potnikov (8737 tujih). Struktura potnikov je bila podobna kot prejšnji dan: zelo veliko državljanov Turčije, pa tudi BiH in Srbije. Ker veliko teh tujcev potuje s starimi potnimi listi, ki ne omogočajo uporabe optičnih čitalcev (nimajo t. i. ICAO zapisa), je njihove podatke treba vnašati ročno, kar je bolj zamudno.

Določbe pravnega reda EU pa zahtevajo dosledno preverjanje potnikov, državljanov tretjih držav, v SIS-u.

Mejna kontrola se je izvajala na vseh možnih stezah:

  • v 7 vstopnih kolonah za osebna vozila,
  • v 3 vstopnih kolonah za avtobuse in
  • v 2 izstopnih kolonah za osebna vozila in avtobuse.

Število potnikov je bilo glede na primerljive termine čez avgustovske vikende podobno, vendar je bila struktura potnikov izrazito drugačna in za mejno kontrolo "neugodna", saj so bili potniki večinoma državljani tretjih držav, od tega je bila več kot polovica potnikov državljanov Turčije.

S hrvaškimi varnostnimi organi je potekala stalna in redna komunikacija preko vodstva PMP Obrežje in PU Krško. V skladu z navedenimi dogovori so bile določene kategorije potnikov preusmerjene na MP Slovenska vas.

Med 1. 9. 2007 od 00.00 ure do 3. 9. 2007 do 12. ure je bilo na PMP Obrežje ugotovljenih 12 pozitivnih zadetkov v SIS bazi (členi od 96. do 100. Schengenske konvencije), na območju celotne Slovenije pa 50.