Sorodne objave

 

Slovenska policija je včeraj, 19. 12. 2007, v Ljubljani gostila člane podporne enote Delovne skupine šefov evropskih policij (EPCTF - European Police Chiefs Task Force Support Unit).

Zasedanja so se poleg predstavnikov Slovenije kot države, ki z novim letom prevzema predsedovanje EU, udeležili tudi predstavniki držav predhodnih (Nemčije in Portugalske) in prihodnjih predsedstev (Francije, Češke in Švedske) ter predstavniki Europola in generalnega sekretariata Sveta EU.

V imenu generalnega direktorja policije Jožeta Romška so goste pozdravili direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Aleksander Jevšek ter Rajko Kozmelj, Marjan Farič in Borut Selan iz Uprave kriminalistične policije GPU.

epctf1

Aleksander Jevšek se je v pozdravnem nagovoru v imenu generalnega direktorja policije, ki bo v naslednji polovici leta prevzel predsedstvo delovni skupini šefov evropskih policij, portugalskemu predsedstvu zahvalil za odlično opravljeno delo in dejal, da se slovenska policija veseli sodelovanja tudi z naslednjo predsedujočo državo, Francijo. Udeležencem je zatem predstavil program slovenskega predsedovanja za področje svobode, varnosti in pravice. Kot je dejal, so naše prednostne naloge predvsem vzpostavitev schengenskega informacijskega sistema druge generacije (SIS II), krepitev vloge Europola in njegovega delovanja, integracija Prumske konvencije v pravni red Skupnosti ter uvajanje evropskih varnostnih standardov na Zahodnem Balkanu. Poleg tega bi v tesnem sodelovanju s centrom SECI in Europolom želeli narediti t. i. oceno ogroženosti na področju organiziranega kriminala za jugovzhodno Evropo.

epctf6a

Udeleženci zasedanja, s katerim so se začele uradne dejavnosti pod slovenskim predsedovanjem delovni skupini šefov evropskih policij, so razpravljali o nekaterih glavnih ciljih EPCTF, kot so evalvacija trenutnih projektov, pospeševanje razprave o novih tehnologijah in njihovem pomenu za policijske enote, krepitev nadaljnjega sodelovanja z drugimi agencijami, kot so Frontex in delovna skupina za carinsko sodelovanje, ter izboljšanje pogojev za uporabo skupnih preiskovalnih skupin v novem pravnem okviru. Nenazadnje pa so razpravljali tudi o Octi 2008 (oz. oceni ogroženosti s strani organiziranega kriminala v letu 2008) in nadaljnjih pravnih in tehničnih predpogojih za interoperabilnost sistemov.

Podporno enoto, ki deluje v prostorih Europola v nizozemskem Haagu, bo med slovenskim predsedovanjem EU vodil predstavnik Slovenije Marjan Farič.

epctf4a