Sorodne objave

 

Danes, 27. februarja 2002 je na uradnem obisku v Sloveniji visoki predstavnik španske policije in predsednik Interpola Jesus Espigares Mira, ki je skupaj s sodelavcem, glavnim inšpektorjem Emanuelom Albertom Aragon Alonso in nj. Ekselenco Veleposlanikom Kraljevine Španske Luisom Felipom Fernandez De La Pena seznanil vodstvo slovenske policije s prioritetami španskega predsedovanja na področju policijskega delovanja in sodelovanja.

G. Jesus Espigares Mira in g. Marko Pogorevc, generalni direktor policije, sta se skupaj s sodelavci med drugim pogovarjala o policijskem sodelovanju na področju preprečevanja ilegalnih migracij, ustanovitvi Evropske policijske šole in Evropskega inštituta za policijske študije, evropski mreži za preprečevanje kriminala, o delovanju Europola, boju proti terorizmu in prilaganju schengenskemu sporazumu. G. Espigares je g. Pogorevcu predstavil tudi vsebino in cilje aprilskega srečanja šefov policij držav članic Evropske unije in držav kandidatk in ga uradno povabil na srečanje v Španiji.


P2270001

Na fotografiji: Na uradnih pogovorih so bili poleg g. Marka Pogorevca in g. Jesusa Espigares Mira prisotni še nj. Ekselenca Veleposlanik Kraljevine Španije g. Luis Felipe Fernandez De La Pena in glavni inšpektor g. Emanuel Alberto Aragon Alonso ter g. Dušan Mohorko, direktor Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave in njegov pomočnik g. Stjepan Kovačevič ter g. Boris Rehar, vodja Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje.

 

Generalni direktor slovenske policije Marko Pogorevc je po sprejemu predstavnika španske policije in predsednika Interpola Jesusa Espigaresa Mira pogovore ocenil kot zelo uspešne. "Imamo podobne poglede na temeljne razvojne naloge predvsem pri zagotavljanju enotnega evropskega varnostnega prostora. Pogovarjali smo se tudi o vlogi in delovanju Europola v EU, o italijanski pobudi za ustanovitev skupne evropske mejne policije, evropskem policijskem sodelovanju na področju boja proti terorizmu in preprečevanju organiziranega kriminala ter o morebitni ustanovitvi skupne evropske policijske šole. Šefe evropskih policij in generalne direktorje policij iz držav kandidatk za članstvo v EU nameravamo na aprilskem srečanju na Kanarskih otokih povabiti v Slovenijo, da jim pokažemo bodočo schengensko mejo," je med drugim povedal generalni direktor policije Marko Pogorevc.

 

P2270008

Na fotografiji: Generalni direktor policije in predsednik Interpola sta na novinarski konferenci ocenila pogovore kot izjemno uspešne.


Jesus Espigares Mira je ob tej priložnosti dejal, da je na obisku v Sloveniji predvsem kot predstavnik španskega notranjega ministrstva, namen njegovega obiska v naši državi pa je predstaviti slovenski policiji cilje španskega predsedovanja Evropski uniji v okviru tretjega stebra - pravosodja in notranjih zadev. Predstavil je tudi vsebino in cilje aprilskega srečanja šefov policij držav članic EU ter držav kandidatk na Kanarskih otokih in generalnega direktorja slovenske policije Marka Pogorevca povabil na srečanje generalnih direktorjev policije članic EU in držav kandidatk, ki bo predvsem v znamenju zagotavljanja varnosti v Evropi in svetu.


P2270010

Na fotografiji: Špansko delegacijo je sprejel tudi minister za notranje zadeve dr. Rado Bohinc. Slovenski in španski predstavniki delegacij so ministra seznanili s konkretno vsebino pogovorov.


P2270015

Na fotografiji: Visokega predstavnika španske policije g. Espigares je popoldan na gradu Brdo pri Kranju sprejel dr. Janez Drnovšek, predsednik Vlade Republike Slovenije.


P2270019

Na fotografiji: Predstavniki vodstva slovenske in španske policije med uradnim pogovorom s predsednikom Vlade Republike Slovenije.

 


Besedilo: Anita Leskovec Sedmak in Dean Božnik

Fotografije: Anita Leskovec Sedmak