Sorodne objave

 

1.10.2001 je bil na Brdu pri Kranju podpisan Sporazum med Republiko Slovenijo in Europolom, ki ga je v imenu Slovenije podpisal minister za notranje zadeve dr. Rado Bohinc, v imenu Europola pa direktor Europola Jurgen Stoerbeck.

Slovenija je prva med kandidatkami za članstvo v EU, ki je z Europolom podpisala sporazum. Namen sporazuma je krepitev sodelovanja med državami članicami Europske unije, delujočimi v Europolu, in Slovenijo pri preprečevanju hujših oblik mednarodne kriminalitete na naslednjih področjih:

  • nezakonito trgovino s prepovedanimi drogami
  • trgovino z jedrskimi in radioaktivnimi snovmi
  • ilegalno tihotapljenje priseljencev
  • trgovino z ljudmi
  • kriminaliteto motornih vozil
  • kazniva dejanja, ki so bila ali verjetno bodo storjena pri terorističnih dejavnostih zoper življenje in telo, osebno svobodo ali lastnino
  • ponarejanje denarja in plačilnih sredstev
  • pranje denarja v povezavi z naštetimi oblikami kriminalitete ali njihovimi specifičnimi pojavnimi oblikami ter z njimi povezanimi kaznivimi dejanji.


Sodelovanje pri preprečevanju in boju zoper kriminalne dejavnosti bo potekalo predvsem z izmenjavo operativnih informacij, specialističnih znanj, strateških informacij, poročil o splošni situaciji, informacij o preiskovalnih postopkih, informacij o metodah za preprečevanje kriminala ter s sodelovanje pri usposabljanju, kot tudi svetovanjem in pomočjo pri posameznih preiskavah.

Sporazum med drugim predvideva tudi izmenjavo kontaktnih oficirjev med Slovenijo in Europolom. Generalni direktor policije Marko Pogorevc je že izbral predstavnika slovenske policije - Marjana Fariča, ki bo predvidoma v začetku leta 2002 začel delo kot slovenski kontaktni oficir v Europolo v Haagu.

 

MARJAN FARIČ - ŽIVLJENJEPIS

20011010-MarjanFaric

Marjan Farič je star 43 let. Zgodnje otroštvo je preživljal V Ljutomeru in v Murski Soboti. Po končani osnovni šoli je obiskoval murskosoboško gimnazijo, kjer je leta 1977 maturiral in nato študij nadaljeval v Mariboru na takratni Višji pravni šoli, vzporedno pa obiskoval tudi Srednjo glasbeno šolo. Diplomiral je leta 1980 in se kot štipendist Sekretariata za notranje zadeve RS zaposlil v kriminalistični službi- kot kriminalist v Oddelku za zatiranje gospodarske kriminalitete takratne Uprave javne varnosti v Murski Soboti. Leto 1982 je preživel v JLA v Šoli rezervnih oficirjev v Bileči.

Po osamosvojitveni vojni je v letu 1991 prevzel vodenje Oddelka za gospodarsko kriminaliteto v Uradu kriminalistične službe Uprave za notranje zadeve Murska Sobota, leta 1995 pa je imenovan za načelnika tega Urada. Ob delu je diplomiral še na Pravni fakulteti v Mariboru, leta 1999 pa se je izpopolnjeval na Nacionalni akademiji Zveznega preiskovalnega urada (FBI) v ZDA. Kmalu po vrnitvi iz ZDA je prevzel vodenje Operativno komunikacijskega centra Policijske uprave Murska Sobota, kjer službuje še danes.

V prostem času se intenzivno ukvarja z glasbo, dobro literaturo, tekom in gojenjem trte.