Sorodne objave

 

Predstavnika slovenske policije sta se včeraj in danes, 14. in 15. maja 2009, udeležila konference, ki jo je v Opatiji organizirala hrvaška policija in je bila namenjena srečanju vodstev policij več držav pred začetkom poletne turistične sezone.

Poleg slovenske delegacije - v njej sta bila vodja Sektorja za mednarodne odnose Vladimir Pocek in slovenski policijski ataše na Hrvaškem Jože Sironič - so se konference udeležili predstavniki še devetih držav (Avstrije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Francije, Madžarske, Slovaške, Srbije, Nemčije), katerih državljani največ letujejo na Hrvaškem, in predstavniki Interpola.

opatija

Na konferenci so se udeleženci seznanili z varnostnim stanjem na Hrvaškem med lansko turistično sezono in pripravami na letošnjo na področju varnosti cestnega prometa in kriminalitete ter mejne policije. Predstavniki Avstrije, Češke, Francije, Madžarske, Nemčije in Slovaške so nato podpisali sporazum o sodelovanju, na podlagi katerega bodo policisti teh držav med letošnjo poletno sezono na Hrvaškem opravljali nekatere naloge skupaj s hrvaškimi policisti. V svojih nacionalnih uniformah, vendar brez orožja, bodo skupaj s hrvaškimi kolegi na ta način olajšali sporazumevanje s turisti iz svojih držav. Slovenija memoranduma ni podpisala, saj ima s Hrvaško zadovoljivo urejeno mednarodnopravno podlago za policijsko sodelovanje.

Ravnatelj hrvaške policije Vladimir Faber se je vsem, tudi slovenski policiji, ob tej priložnosti zahvalil za dosedanje dobro sodelovanje.