Sorodne objave

 

Slovenska policija v sodelovanju z misijo Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi v Republiki Makedoniji organizira usposabljanje policistov makedonske mejne policije. Usposabljanje je plod dogovora ministra za notranje zadeve Dragutina Mateta ob zadnjem obisku v Republiki Makedoniji marca 2006.

Usposabljanje bo potekalo v treh fazah:

  • dvotedensko usposabljanje od 21.1. do 2. 2. 2007 v Republiki Sloveniji;
  • teoretičnemu usposabljanju bo sledilo praktično usposabljanje na postajah mejne policije v RS za 10 makedonskih policistov (termin še ni določen);
  • šestmesečna strokovna pomoč slovenskega policijskega strokovnjaka pri neposrednem delu v enotah makedonske policije (pomoč pri implementaciji prenesenih znanj in izkušenj iz Slovenije v okolje makedonske mejne policije).

Dne 21. 1. 2007 je v Slovenijo prispelo 43 makedonskih policistov, udeležencev prve faze usposabljanja. Policisti so nameščeni v prostorih Policijske akademije, kjer se tudi izvaja program usposabljanja. Udeleženci so iz različnih regionalnih centrov mejne policije Republike Makedonije, kjer opravljajo dela in naloge na različnih delovnih področjih, povezanih z nadzorom in varovanjem državne meje.
usposabljanjeMakedon01

Program usposabljanja se izvaja po metodoloških standardih misije OVSE.

Izvajalci usposabljanja so delavci slovenske policije z bogatimi delovnimi izkušnjami na področju mejnih zadev in tujcev ter kriminala, povezanega z mejno problematiko. Večina izvajalcev je že sodelovala v različnih mednarodnih civilnih misijah ter mednarodnih organizacijah (OVSE, EU, UN) in že imajo bogate izkušnje s področja izobraževanja in usposabljanja ciljnih skupin.
usposabljanjeMakedon02

Foto: Boštjan Robič, Policijska akademija