Sorodne objave

 

Slovenski policisti vodniki službenih psov so se med 28. in 30. avgustom 2008 v Oradei v Romuniji udeležili delavnice European Dog Handlers Show, ki jo je organizirala Agencija za vodenje operativnega sodelovanja na zunanjih mejah Evropske unije (Frontex).

Oradea EUDogHandlersShow102Slovenska ekipa (z leve): Miran Štrakl, Silven Majhenič, Marko Medvešek in Adil Huselja

 

Na delavnici so sodelovali predstavniki 17 evropskih držav, med njimi jihje imelo 14 tudi ekipe vodnikov s službenimi psi. Slovensko policijo so v Romuniji zastopali:

  • Adil Huselja, glavni koordinator za službene pse in policijsko konjenico iz Sektorja splošne policije Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi, kot vodja ekipe,
  • Marko Medvešek, vodja Oddelka za šolanje službenih psov v Policijski akademiji,
  • Miran Štrakl, vodnik službenega psa v Enoti vodnikov službenih psov s Policijske uprave Murska Sobota, ki je nastopil s službenim psom Ranom,
  • Silven Majhenič, vodnik službenega psa na Policijski postaji vodnikov službenih psov in konjenikov Maribor v Policijski upravi Maribor, ki je nastopil s službenim psom Harijem.


Vodniki službenih psov so s službenimi psi predstavili svojo usposobljenost za opravljanje policijskih nalog  (wmv, 12Mb) 

imgVodnik Silven Majhenič s službenim psom Harijem

imgVodnik Miran Štrakl službenim psom Ranom pri spremljanju markerja Marka Medveška


Prva dva dneva sta bila namenjena skupnim treningom in spoznavanju tehnik in metod dela. Program delavnice je bil sestavljen tako, da so morali vodniki službenih psov iz dveh držav pripraviti skupen nastop, ki je bil predviden za tretji, zadnji dan delavnice.

Nastopi ekip vodnikov službenih psov so potekali pred približno 500 gledalci, ki so z navdušenjem spremljali usposobljenost vodnikov in službenih psov.

Slovenska vodnika službenih psov Miran Štrakl in Silven Majhenič sta pripravila program skupaj z danskima vodnikoma, Henrikom Nove Nielsenom in Kurtom Henning Hansenom.

imgSkupno delo vseh članov obeh ekip je bila odlika slovensko-danske ekipe

 

Predstava, ki so jo izvedli vodniki službenih psov ob markiranju Marka Medveška, je vsebovala naslednje vaje:

  • ogled kraja kaznivega dejanja in iskanje vzorcev krvi (danska vodnika),
  • poslušnost (danska vodnika),
  • obramba brez nagobčnika (danska vodnika),
  • uporaba službenega psa z nagobčnikom pri ustavljanju bežeče osebe pri izvajanju policijske zasede na državni meji (slovenska vodnika),
  • uporaba službenega psa brez nagobčnika pri aretaciji oborožene osebe (slovenska vodnika).

imgMarker Marko Medvešek med markiranjem službenemu psu Plutonu danskega vodnika službenega psa Henrika Nove Nielsena

imgDanski vodnik službenega psa Henrik Nove Nielsen s službenim psom Plutonom pri iskanju vzorcev krvi na "kraju kaznivega dejanja"


Kot so ocenili vodja projekta Radu Constantin Antona, romunski organizatorji in nekateri člani ekip, je bil nastop slovensko-danske ekipe najboljši, tako zaradi dela službenih psov, odličnega markiranja Marka Medveška kot tudi same atraktivnosti.

Pri tem je izstopal službeni pes Ran pri ustavljanju markerja, še posebej pa pri skoku v vozilo na markerja, čeprav je ta nanj streljal.

imgČlani slovensko-danske ekipe skupaj z vodjo projekta Radu Constantin Antonom (stoji v sredini)


Po besedah vodje danske ekipe Michaela Friisholma so usklajenost dela vseh štirih vodnikov s službenimi psi, visoka raven strokovnosti in motiviranost za delo s službenimi psi ter nadaljnje izpopolnjevanje tehtni razlogi za nadaljnje slovensko-dansko sodelovanje na področju dela službenih psov.

imgProgram (scenarij) s strokovnim komentarjem sta vodji ekip Adil Huselja in Michael Friisholm pripravila kar v vozilu na prireditvenem prostoru.

 

Prireditev je bila tudi potrditev dosedanjega dela v Oddelku za šolanje službenih psov in sistemske urejenosti tega področja dela, ki od vseh udeležencev zahteva profesionalen odnos tako med usposabljanjem kot nato pri operativnem delu na terenu.

 

Besedilo in fotografije: Adil Huselja