Sorodne objave

 

S spominsko slovesnostjo na Okrešlju so v sredo, 10. junija 2009, obeležili že dvanajsto obletnico ene najhujših tragedij v skoraj stoletni zgodovini slovenske gorskoreševalne službe.

Pred dvanajstimi leti, 10. junija 1997, je pod Tursko goro potekala vaja stenskega reševanja pripadnikov Gorske reševalne službe, pri kateri je sodeloval tudi helikopter policije. Splet nesrečnih okoliščin je vodil v usodno sosledje dogodkov, zaradi katerih je življenje izgubilo pet izurjenih gorskih reševalcev: Mitja Brajnik, Luka Karničar, dr. Jani Kokalj, Rado Markič in Boris Mlekuž. Nesreča pod Tursko goro in izguba sodelavca Mitje Brajnika je za vedno zaznamovala tudi slovensko policijo.

IMG 0070

IMG 0075

IMG 0079

V. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek


"Biti gorski reševalec od človeka zahteva veliko. Ne le vrhunsko psihofizično pripravljenost, ne le mnogo odrekanja, temveč izjemno močan vzgib pomagati sočloveku. Tako močan, da ga je včasih težko razumeti in skoraj nemogoče ubesediti. Odločitev za takšno delo nemalokrat postavlja v ozadje posameznikove lastne želje in interese. Klic dolžnosti ga pogosto potegne iz tople postelje in odtrga iz objema najdražjih. Kljub temu gorskega reševalca vodi vztrajnost, da ne odneha, dokler obstaja vsaj kanček upanja, da bo ponesrečenega ali pogrešanega še moč najti in ga varno pripeljati v dolino. Prav zaradi požrtvovalnosti, ki jo v takšnih trenutkih premorejo le redki, vsaka nesreča, še posebej tako tragična, odpira tisoč vprašanj - zakaj in kako se je moglo kaj takega zgoditi." je na spominski slovesnosti poudaril v. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek.

IMG 0082

IMG 0087

IMG 0077

Gorsko reševanje predstavlja eno najbolj nevarnih oblik reševanj, saj se gorski reševalci pri reševanju drugih močno izpostavljajo nevarnostim, ki običajno potekajo ob zelo neugodnih vremenskih razmerah. Žal se  te ugotovitve potrjujejo skoraj vsako leto, ko reševalci izpostavljajo svoja življenja pri reševanju drugih.

"Že dolgo velja, da je med Slovenci in gorami stkana prav posebna vez. Za redko kateri narod bi lahko dejali, da svoje gore ljubi bolj kot mi. A žal jim včasih namenimo premalo spoštovanja in podcenimo nevarnosti, ki jih skrivajo. V trenutkih, ki se zdijo brezizhodni, je zato zelo pomembna dobro usposobljena ekipa. Veseli me, da v njej že od leta 1968  sodelujejo tudi slovenski policisti." je še dodal v. d. generalnega direktorja policije in ob tej priložnosti pohvalil in se v imenu celotne policije zahvalil vsem gorskim reševalcem, ki se brez vprašanj odzivajo na klice pomoči.

IMG 0083

 Vodja Letalske policijske enote Vojko Robnik


Vodja Letalske policijske enote Vojko Robnik se je poklonil spominu na gorske reševalce, ki so pod Tursko goro leta 1997 izgubili življenje. Hkrati je opozoril, da je prav zaradi ekstremnih razmer pri reševanju, ki zahteva dobro opremljenost in vrhunsko usposobljenost, pomembno, da se vsi tisti, ki se vključujejo v reševanja, dobro usposobijo za tako naporno in odgovorno delo.

Policija sodeluje v gorskem reševanju že od leta 1968, ko sta pilot in zdravnik, s prvim slovenskim in prvim policijskim helikopterjem AB 47/2A, popularno imenovanim Burduš, uspešno rešila hudo poškodovano planinko, ki jo je plaz zasul pod severno steno Mojstrovke. Vodstvo policije za usposabljanje pripadnikov gorske reševalne zveze s helikopterjem vsako leto odobri 50 ur naleta.