Sorodne objave

 

Predstavniki Urgentnega kliničnega centra Ljubljana so v sodelovanju s predstavniki Policije in Zveze moto klubov Slovenije na današnji novinarski konferenci opozorili na nevarnosti, ki prežijo na motoriste, in pozvali vse voznike k strpni in previdni vožnji.

PICT0200

Novinarske konference so se udeležili vodja urgentnih travmatoloških ambulant Kliničnega oddelka za travmatologijo Kirurške klinike asist.dr. Anže Kristan, dr. med., predstavnik Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije Matjaž Leskovar, mag. in predsednik Zveze moto klubov Slovenije Leopold Pungerčar.

V UKC Ljubljana se zdravniki travmatologi dnevno srečujejo s številnimi težkimi poškodbami motoristov, ki so bili udeleženi v prometnih nesrečah. Kot je dejal asist. dr. Anže Kristan, dr. med., so lani na travmatološki urgenci obravnavali 7.094 poškodovanih v prometnih nesrečah, od tega je bilo kar 767 motoristov. V letošnjih prvih treh mesecih je število poškodovanih v prometnih nesrečah, ki so jih oskrbeli, v primerjavi z lanskim letom upadlo za 10 %, vendar pa je istem času kot lani število poškodovanih motoristov naraslo za kar 65 %. Kot je opozoril Kristan, pa je navadno največ poškodovanih motoristov v maju, juniju in juliju. "Trend v prvih treh mesecih je zaskrbljujoč," je dejal.

PICT0206

 Zvočni posnetek Anžeta Kristana (mp3) 

<br<"Motoristi, ki jih pripeljejo k nam v oskrbo, so navadno hudo poškodovani, poškodovanih je več organskih sistemov, poškodbe so življenje ogrožajoče ali pa puščajo dolgotrajne in težko ozdravljive posledice," je pojasnil Kristan in pozval vse udeležence v prometu, da v primeru prometne nesreče takoj obvestijo policijo in reševalce, poškodovanim pa nudijo prvo pomoč, saj jim lahko ta velikokrat reši življenje.

Med 22. marcem in 12. aprilom 2011 smo policisti po vsej Sloveniji izvedli več poostrenih nadzorov in pri tem izdali 748 plačilnih nalogov ter 142 obdolžilnih predlogov. Kot je dejal Matjaž Leskovar, te številke veljajo za vse udeležence v cestnem prometu, ne le za motoriste.

DSC 9883

 Zvočni posnetek Matjaža Leskovarja (mp3) 


Pri voznikih motornih koles je bilo največ kršitev, kar 40, povezanih s prekoračitvijo dovoljene hitrosti, 57 voznikov in 10 potnikov ni uporabljalo motoristične čelade, 20 ugotovljenih kršitev je bilo povezanih z nepravilnostmi na motornih kolesih, 11 z vozniškim dovoljenjem, 4 vozniki pa so vozili po vplivom alkohola

Pri voznikih koles z motorjem pa je najbolj zaskrbljujoča neuporaba motoristične čelade, saj smo policisti ustavili kar 92 takšnih voznikov in 21 potnikov, 39 voznikov pa je vozilo pod vplivom alkohola. Policisti smo ugotovili tudi 60 kršitev, povezanih z nepravilnostjo vozila, 27 kršitev povezanih z vozniškim dovoljenjem, 8 voznikov je prekoračilo dovoljeno hitrost, 6 pa jih je zapeljalo v rdečo luč.

"Policisti pri svojem delu ugotavljamo, da se nekateri vozniki enoslednih motornih vozil premalo zavedajo, da lahko neupoštevanje cestnoprometnih predpisov v kombinaciji z neuporabo zaščitnih sredstev ali celo vožnjo pod vplivom alkohola pripeljejo do tragičnih posledic," je poudaril Matjaž Leskovar.

Letos je na slovenskih cestah umrlo že 5 voznikov enoslednih motornih vozil. "Krivda pa ni vedno na njihovi strani. Zato vse udeležence v cestnem prometu, ne le motoriste, opozarjamo na upoštevanje cestnoprometnih predpisov, strpno in previdno vožnjo. Voznike enoslednih motornih vozil pa pozivamo – med vožnjo uporabljajte ustrezna zaščitna sredstva, ki vam lahko v določeni situaciji celo rešijo življenje," je še dodal Leskovar.

V policiji si nenehno prizadevamo za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil. V ta namen smo, tudi v sodelovanju z drugimi službami in moto klubi, zanje pripravili več preventivnih prireditev, ki bodo potekale celo motoristično sezono po vsej Sloveniji.


"Policisti nismo tu le zato, da bi lovili prekrškarje, temveč predvsem zato, da bi obvarovali neprecenljiva življenja ljudi. Na teh preventivnih dogodkih bomo zato policisti ponudili vse svoje znanje in izkušnje ter motoristom svetovali, kako najbolje poskrbeti za svojo varnost. Vse motoriste vabimo, da obiščejo te prireditve," je poudaril Leskovar.

Predsednik Zveze moto klubov Slovenije Leopold Pungerčar je povedal, da se kljub vsemu varnost motoristov iz leta v leto zboljšuje, kar je posledica intenzivnega dela različnih pristojnih državnih institucij kot tudi civilnih združenj. Statistike namreč kažejo, da je bilo v letu 2010 med motoristi manj smrtnih žrtev kot leto prej. "Prav je, da se tako motoristi kot tudi drugi udeleženci v cestnem prometu zavedajo, da za prometno nesrečo ni imun nihče," je poudaril Pungerčar in dodal, da morata na cesti veljati previdnost in strpnost predvsem pa spoštovanje med posameznimi udeleženci cestnega prometa. Motoriste je pozval, da naj poskrbijo za svojo vidnost, saj lahko le tako učinkovito opozorijo nase, da jih bodo drugi vozniki pravočasno opazili.

PICT0231

 Zvočni posnetek Leopolda Pungerčarja (mp3) 


Pungerčar je še pohvalil sodelovanje s policisti pri organizaciji večjih motorističnih prireditev. "Pred nami so trije večji motoristični dogodki - blagoslov motorjev v Mirni Peči in Novi Štifti ter slovenski dan motoristov na Grobniku, ki se jih motoristi navadno množično udeležujejo.'' Kot je povedal Pungerčar, je najbolj kritična sama pot do kraja dogodka, zato je vse motoriste pozval, naj se na pot odpravijo fizično in psihično pripravljeni.


Nasveti za večjo varnost motoristov